NIKO IH NIJE NI POSETIO! Zenički rudari proveli noć u jamama ŠTRAJKUJUĆI GLAĐU! Trojici pozlilo, završili u bolnici! (VIDEO)
Foto: Printscreen Klix.ba

ŠTRAJK RUDARA

NIKO IH NIJE NI POSETIO! Zenički rudari proveli noć u jamama ŠTRAJKUJUĆI GLAĐU! Trojici pozlilo, završili u bolnici! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Rudari rudnika uglja u Zenici proveli su noć u jamama protestujući zbog kašnjenja plata, a zbog toga što je najmanje trojici komorata pozlilo, morale su da intervenišu i ekipe Hitne pomoći.

Samo u Staroj jami, stotinama metara ispod zemlje, bilo je blizu 70 komorata, a više od 150 rudara stupilo je u štrajku glađu.

Jutros je u Staru jamu, Stranjane i Raspotočje stigla i prva smena komorata, koja će se u jamama priključiti svojim kolegama i ostati pod zemljom dok im nadležni ne ispune zahteve.

foto: Printscreen Klix.ba

Služba Hitne pomoći Zenica sinoć je tri puta intervenisala u rudnicima kada je pozlilo trojici komorata koji su potom prevezeni u zeničku bolnicu. Predsednik Sindikata rudara RMU Zenica Nijaz Vardo kazao je da je rudarima pozlilo zbog gladi, ali da su uprkos tome odlučni da nastave svoju borbu.

foto: Printscreen Klix.ba/E.M.

Zeničkim rudarima danas i zvanično ističe kolektivni ugovor, a predstavnici rudara počeli su da spremaju generalni štrajk, koji će biti održan 13. septembra. Radi se jedino u jami Raspotočje, i to na ispumpavanju vode iz jamskih prostorija kako bi se sačuvala skupa širokočelna oprema.

Ogorčeni rudari, koji, kao i svi drugi građani, imaju decu koju treba spremiti za školu, kredite koje treba otplatiti i režije koje trepa platiti ističu da su prepušteni sami sebi i da su u tako lošem položaju da nemaju više šta da izgube.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track