Najnovije vesti

PARASTOS ZA STRADALE U PODRINJU: Krvnici Nasera Orića 1992 i 1993. godine pobili više od 3.000 Srba (VIDEO)
Foto: Fonet/Eparhija zvornička

nekažnjeni zločin

PARASTOS ZA STRADALE U PODRINJU: Krvnici Nasera Orića 1992 i 1993. godine pobili više od 3.000 Srba (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Kod centralnog Spomen-krsta na groblju u Bratuncu danas je služen parastos i odata je počast za oko 3.265 Srba stradalih 90-ih godina u Srednjem Podrinju.

Pomen srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu organizuje se u znak sećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživeo, prenosi RTRS.

Delegaciju Republike Srpske predvodio je premijer Radovan Višković koji je nakon polaganja venaca kazao da su u Podrinju počinjeni stravični zločini nad srpskim stanovništvom i da za masovne zločine niko nije odgovarao.

"Hrišćanski je praštati, ali ne smemo da zaboravimo. Kako oprostiti zločincima koji su ubijali decu dok ne odgovaraju za zločine", rekao je Višković i dodao da RS nikada neće odustati od dokazivanja istine o ratu u BiH i odgovornosti svih počinilaca zločina.

Od aprila 1992. do polovine januara 1993. godine u srebreničkoj opštini ubijeno je više od 400, a u bratunačkoj 560 Srba, većinom civila, među kojima veći broj žena i dece.

Uništena su 43 srpska sela sa više od 100 zaselaka i više verskih objekata, devastirana groblja i polupani skoro svi krstovi u srpskim selima.

Kako se navodi, nakon što je Srebrenica proglašena zaštićenom demilitarizovanom zonom UN u proleće 1993. godine, upadi muslimanskih jedinica iz te enklave i dalje su bili česti jer su zloupotrebljavale zaštitu, a nisu bile razoružane i izvodile su razne diverzantske akcije na srpska sela i položaje.

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačkajuci i paleći srpsku imovinu.

Za brojne masovne zločine nad srpskim civlima u ovom kraju niko nije odgovarao, piše RTRS.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Fonet

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...