BIH OVE ZIME ČEKA PAKAO: Ako se korona udruži sa najvećim rizikom sa zdravlje u Sarajevu, bekstvo je jedina opcija!
Foto: Profimedia

provereno

BIH OVE ZIME ČEKA PAKAO: Ako se korona udruži sa najvećim rizikom sa zdravlje u Sarajevu, bekstvo je jedina opcija!

Bosna i Hercegovina -

Prvi dani jeseni već su prouzrokovali značajno zagađenje vazduha u gradovima Bosne i Hercegovine, upozoravajući da bi ljudi koji tamo žive mogli da se suoče sa smrtonosnom kombinacijom opasnih čestica prašine i podjednako opasnog koronavirusa tokom predstojeće zime, upozorili su lokalni mediji u sredu.

Već tokom ovog relativno čistog i vetrovitog dana, kvalitet vazduha u Sarajevu obeležen je narandžastom etiketom koja ukazuje na to da je nezdrav za ranjive grupe, dok se zdravim ljudima preporučuje da ulože veće napore na otvorenom.

Zagađenje vazduha decenijama je hronični problem u urbanim centrima u BiH, a poslednjih godina eskalira, posebno u područjima poput Sarajeva. Iz vremena bivše Jugoslavije više nema industrijskih pogona, ali su zato problem postali nekvalitetno gorivo koje zagreva stambene zgrade, kao i ogroman broj drevnih vozila na gradskim putevima. Svi oni emituju velike količine čestica prašine u vazduh, a najopasnije su one prečnika manjeg od 2,5 mikrona (PM 2,5).

Studija koju je sprovela škola za javno zdravlje Univerziteta Harvard, a objavljena je u aprilu ove godine, otkrila je da je stopa smrtnosti među ljudima zaraženim virusom SARS-CoV-2 za 15 odsto viša u zagađenom vazduhu. Ovo se posebno odnosi na okruženja u kojima je najveći problem zagađenje uzrokovano "finim" česticama prašine, kao što je slučaj u Sarajevu.

Anes Podić, čelnik bosanskohercegovačke nevladine organizacije "Eko akcija", rekao je za portal Faktor da je neosporna činjenica da je Sarajevo već godinama u neslavnoj trci za grad sa najvećim zagađenjem vazduha na svijetu. „Da vetar nije duvao u posljednja tri dana januara i smanjio zagađenje, Sarajevo bi‘ oborilo ’pekinški rekord“, rekao je Podić, pozivajući se na rezultate merenja zagađenja vazduha prikupljene od mjernih stanica postavljenih u američkim ambasadama u glavnim gradovima širom svijeta.

Prema američkoj ambasadi, koncentracija čestica PM 2,5 u Sarajevu u sredu je iznosila 53 mikrograma po kubnom metru, što se smatra "nezdravim". Prema Airvisual-u, kompaniji koja prikuplja podatke sa mjernih stanica lokalnih meteoroloških službi, BiH je u 2019. godini bila zemlja sa najvećim zagađenjem vazduha sa česticama PM 2,5 u Evropi.

Pulmolog Mahir Tokić rekao je da je broj pacijenata koji traže medicinsku pomoć već povećan u zimskim mesecima, a da će pandemija koronavirusa samo pogoršati. „Kod hroničnih pacijenata zagađeni vazduh će pogoršati njihovo ionako narušeno zdravlje, a kod zdravih pacijenata izazvaće iritaciju respiratornih organa, pa će se čovek osećati kao da je prehlađen, a zapravo nije. Ovo je stanje izazvano dejstvom nadražujućih sredstava na sluznicu respiratornog trakta, što omogućava virusima gripa i kovida-19 da lakše napadaju imuni sistem “, rekao je Tokić objašnjavajući šta će se dešavati u narednim mesecima.

Zaštitne maske koje su postale obavezan rekvizit širom sveta kao zaštita od koronavirusa za stanovnike gradova u BiH preporučuju se godinama. Međutim, hirurške maske koje su najjeftinije i najpristupačnije ne predstavljaju nikakvu zaštitu od čestica prašine, a Podić upozorava da se koriste od tzv. „Nanomaske“ sa specijalnim filterima.

Kada imamo ekstremno zagađenje vazduha koje traje mesec dana, a imali smo ga, niko ne može da nosi masku 30 dana, a da je ne skine. Kada imamo veliko zagađenje, za nekoliko sati u stanovima sa dobrom stolarijom imate oko 70 posto spoljnog vazduha. U stanovima koji imaju loša vrata i prozore unutra je kao i noplju, ako nije čak i gore tamo gde se loži. Jedino rešenje je bežati iz takvih sredina a ko to sebi može priuštiti”, pesimistično je zaključio Podić.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track