Najnovije vesti

ŽELJKA CVIJANOVIĆ O IZJAVI BAKIRA IZETBEGOVIĆA: On mrzi sve što se zove Srbija i što dolazi iz Srbije!
Foto: Beta/Miloš Miškov, AP/Majdi Mohammed

direktno

ŽELJKA CVIJANOVIĆ O IZJAVI BAKIRA IZETBEGOVIĆA: On mrzi sve što se zove Srbija i što dolazi iz Srbije!

Bosna i Hercegovina

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Mrkonjić Gradu da lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović mrzi "sve što se zove Srbija i što dolazi iz Srbije".

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu da je "srpski svet drugo ime za veliku Srbiju", Cvijanović je rekla da u Sarajevu "definitivno imaju trajnu mržnju prema svemu onome što se zove Srbija ili inicijativama koje dolaze iz Srbije".

"Oni u suštini ne vide tu nikakvu pretnju, ali žele da nametnu to kao pretnju svima okolo", ocenila je ona.

Željka Cvijanović, Republika Srpska, predsednica
foto: Printscreen Youtube/RTRS vijesti

Dodala je da Sarajevu smetaju i investicije koje dolaze iz Srbije, dok BiH nije u stanju nijednu investiciju da realizuje u Srbiji, Crnoj Gori ili u Severnoj Makedoniji.

"BiH nema kapacitet, zarobljena je sobom i svaka ideja je samo pretnja, umesto da u Sarajevu sednu i razgovaraju sa svojim partnerima na koji način mi možemo svoje kapacitete osloboditi i staviti u funkciju naroda i opšteg napretka", istakla je predsednica RS.

Cvijanović je dalje ocenila žrtve rata zaslužuju jednak tretman i da je nemoguće pričati o jednim žrtvama u BiH, a ne govoriti o drugima.

Ona je ocenila da to "nije fer".

Komentarišući izjavu lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da ne treba izjednačavati strane u ratu u BiH, da to nije bio "nesretni sukob, već agresija na BiH", Cvijanović je rekla da Izetbegović "mrzi sve ono što nije bošnjačko".

Predsednica RS je ocenila da je Izetbegović "uporan remetilački faktor, jer zatvara vrata bilo kakvom razgovoru i bilo kakvoj šansi za zajednički život i zajedničku budućnost".

Bakir Izetbegović
foto: Profimedia

Prema njenim rečima, Izetbegović se bori za svoju političku poziciju, koja mu je ozbiljno ugrožena na bošnjačkoj političkoj sceni, jer masovno gubi kadrove, pozicije i neke od poluga vlasti na mestima koja su procenjena kao važna.

Cvijanović je dalje navela da se na međunarodnoj sceni malo ko bavi Bakirom Izetbegovićem, već "uglavnom vole da pričaju o (srpskom članu Predsedništva BiH) Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj".

"Jedini pravi remetilački faktor je invazivna politika koja dolazi iz Sarajeva i koja želi da sve druge preplavi, da dominira i da pravi državu koja je po meri jednom narodu, umesto da se dogovara kakva je to država koja će biti po meri svima, ako hoće da imaju zajedničku državu", ocenila je ona.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track