NEMA VIŠE PUTOVANJA: Od 21. marta niko u BiH neće moći da dobije pasoš
Foto: Profimedia

Nestašica pasoša

NEMA VIŠE PUTOVANJA: Od 21. marta niko u BiH neće moći da dobije pasoš

Bosna i Hercegovina -

Bosna i Hercegovina ostaje bez pasoških knjižica od 21. marta, pošto do tada važi sporazum sa trenutnim dobavljačem, a planirana nabavka pasoških knjižica neće biti završena, saopšteno je iz Agencije za identifikaciona dokumenta (IDDEE) BiH.

Navodi se da je rešenje zatraženo od Saveta ministara BiH, ali da još nema odgovora kada i kakvo će ono biti.

Vest o nemogućnosti izdavanja pasoša posle 21. marta građani još ne shvataju ozbiljno, navodi RTRS.

"Da se to dovede u pitanje i da se na taj način uđe u neke nedoumice, to je zaista neshvatljivo, nemoguće! Ja ne verujem da će se to desiti, da će u 21. veku onemogućiti nekome da putuje. Mislim da će već naći neko rešenje u poslednjem trenutku, kao i uvek što se ovde dešava na našim prostorima, ali sama situacija je onako - fantastična", govore građani.

RTRS: Čak i kad bi danas bio raspisan novi tender, pasoša ne bi bilo do jeseni (Foto: Profimedia)
RTRS: Čak i kad bi danas bio raspisan novi tender, pasoša ne bi bilo do jeseni (Foto: Profimedia)

Ovaj problem bio je tema sednice Saveta ministara BiH 18. januara, kada je donet zaključak da menadžment Agencije obnovi proceduru raspisivanja tendera, u skladu sa preporukama Kancelarije za razmatranje žalbi, koja je oborila prethodna dva tendera.

"Menadžment IDDEE je, postupajući po zaključku Saveta ministara BiH u proteklom periodu razmotrio sve mogućnosti i zaključeno je da ne postoji rešenje koje bi bilo u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, jer trenutno važeći okvirni sporazum, koji je zaključen 2014. godine, ne ostavlja mogućnost za produženje ugovora čime su institucije BiH stavljene u položaj zavisan o sadašnjem dobavljaču", saopšteno je iz IDDEE.

Čak i kad bi danas bio raspisan novi tender, pasoša ne bi bilo do jeseni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja