(VIDEO) DODIK ZADOVOLJAN: Ubedljiva i veličanstvena pobeda SNSD u Republici Srpskoj
Foto: Printscreen YouTube/RTRS

Lokalni izbori u BiH

(VIDEO) DODIK ZADOVOLJAN: Ubedljiva i veličanstvena pobeda SNSD u Republici Srpskoj

Bosna i Hercegovina -

"SNSD je doživeo uspeh veći od onoga kada smo počinjali. U odnosu na prošle izbore, pobedili smo u 11 opština više", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Izbornom štabu SNSD u Banjaluci.

Navodeći da nije bilo nikakvih incidenata na današnjim izborima, Dodik je naglasio da je Republika Srpska pokazala puni demokratski kapacitet, kao i pre sedam dana, kada je održan referendum.

On je rekao da mu je pobedu čestitao srpski premijer Aleksandar Vučić i zahvalio mu, a na opasku novinara da li mu je čestitao predsednik Rusije Vladimir Putin, odgovorio da je razgovarao sa Moskvom, ali nije rekao s kim.

BIH GLASALA: Izabrani prvi gradonačelnici, SNSD slavi u više opština

"Narod RS pokazao kakvu vlast hoće, a kakvu neće", rekao je Dodak i istakao da mora da se zna da izdaja kod ovog naroda ne prolazi, te da je narod kaznio i SDS i PDP, pogotovo kandidata za gradonačelnika Banjaluke Dragana Čavića, koji je pokušavao da napravi o sebi lažnu predstavu.

Prema podacima SNSD, od 80.798 prebrojanih glasova u Banjaluci njihov kandidat za gradonačelnika Igor Radojičić dobio je 47.727 glas, a kandidat SzP Dragan Čavić 33.071 glas. Radojičić je sinoć proglasio izbornu pobedu, poručivši građanima Banjaluke da se ne plaše promena jer će one biti na štetu onih koji ne žele da rade.

Radojičić je rekao da je i SNSD u Banjaluci osvojio skupštinsku većinu, te da je njegova pobeda u odnosu na kandidata Saveza za promjene Dragana Čavića uverljiva i da je osvojio oko 15.000 glasova više.

Čavić je priznao poraz i čestitao Radojičiću pobedu.

U Trebinju, izbornu pobedu za gradonačelnika proglasio je kandidat SNSD Luka Petrović, koji je rekao da je do sada u ovom gradu prebrojano 19.630 glasova, i da je razlika između njega i kandidata SzP Slavka Vučurevića 2.800 glasova.

Dosadašnji gradonačelnik Trebinja, Slavko Vučurević, čestitao je Petroviću, izbornu pobedu.

Lider SDS Mladen Bosić rekao je da su izborni rezultati kandidata njegove partije, ali i Saveza za promene, veoma loši. Najavio je da će uskoro biti izvršena analiza izbornih rezultata i pokrenuta odgovornost za loš izborni rezultat u ovoj stranci, počevši od njega.

Kandidat koalicije "Bijeljina pobeđuje" za gradonačelnika Zlatko Maksimović je na pres-konferenciji proglasio pobedu. Kako je rekao, prebrojano je 98 odsto glasova, a za njega je glasalo 30.802 birača, dok je za kandidata SzP Miću Mićića glasalo 29.980 birača.

Prethodno, izbornu pobedu proglasio je i Mićo Mićić, navodeći da je u prednosti u odnosu na svog protivkandidata za 700 glasova.

Zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika opštine Srebrenica Mladen Grujičić dobio je 4.351 glas ili za 2.441 glas više od bošnjačkog kandidata za načelnika Ćamila Durakovića, koji je osvojio 1.910 glasova, rekao je preliminarne rezultate izbora za načelnika ove opštine predsednik Opštinske izborne komisije Nermin Alivuković.

U SREBRENICI NAPETO: Grujičić slavi, Bošnjaci strahuju, kordon policije na ulici!

On je dodao da je 14 birača glasalo za Desnicu Radivojevića iako je on odustao od kandidature, ali se njegovo ime nalazilo na listićima, a 166 listića bilo je nevažećih od ukupno 6.551 glas birača koji su izašli na izbore na redovnim biračkim mjestima.

Grujičić je zahvalio biračima i najavio bolje dane i preokret za bolju budućnost ove opštine.

DURKOVIĆ PRETI ISELJAVANJEM MUSLIMANA IZ SREBRENICE

Aktuelni načenik Srebrenice Chamil Duraković izjavio je ne prihvata Mladena Grujičića jer je, kako kaže, još rano, a to što su Srbi počeli da slave pobedu nazvao je provokacijom. Duraković je, međutim, priznao da će rezultat biti tesan, ali je rekao tipuje na glasove "odsutnih" i onih koji glasaju poštom.

"Oni (Srbi) plasiraju svoju pobedu, oni ne znaju šta ćemo dobiti putem pošte, a 1.600 njih ima pravo da glasa na taj način", rekao je Duraković i dodao da sumnja da je bilo neregularnosti, odnosno da je bilo, kako je rekao, previše vozila iz Srbije i ljudi koji su samo došli da glasaju i otišli svojim kućama. Duraković je rekao i da strahuje od pobede srpskog kandidata, jer, tvrdi, to neće biti dobro za one Bošnjake "koji žive u Srebrenici, a preživeli su genocide".

"Sačekaćemo da vidimo šta je u pitanju. Da se sve ozvanični, a ako stvari krenu po zlu, mislim da bi moglo doći do ozbiljnih problema i velikog odlaska Bošnjaka iz Srebrenice", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track