ŠOK PRESUDA U SLUČAJU DRŽAVNI UDAR - NEMA OSLOBOĐENIH: Dikiću 8 godina, Šišmakovu 15, a  Mandiću i Kneževiću po 5 godina robije
Foto: Vijesti.me

bruka

ŠOK PRESUDA U SLUČAJU DRŽAVNI UDAR - NEMA OSLOBOĐENIH: Dikiću 8 godina, Šišmakovu 15, a Mandiću i Kneževiću po 5 godina robije

Crna Gora -

Sudija Suzana Mugoša je u iznošenju prvostepene presude kazala da su svi koji su obuhvaćeni optužnicom krivi za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora.

Podgorički Viši sud osudio je Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju poznatom kao "Državni udar".

Nemanja Ristić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina za krivična dela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, Srboljub Đorđević i Milan Dušić na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet meseci zatvora. Kristina Hristić osuđena je na uslovnu kaznu zatvora.

Optuženi Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina za krivična dela terorizam u pokušaju putem pomaganaj i stvaranje kriminalne organizacije, a Pedrag Bogićević za ista krivična dela osuđen je sedam godina.

Eduar Šišmakov osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, a Vladimir Popov na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ista krivična dela.

Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, u podgoričkom Višem sudu počelo je 6. septembra 2017. a završeno 28. marta ove godine.

Optužnica je podignuta protiv ruskih državljana Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, opozicionih političara Andrije Mandića i Milana Kneževića, zatim Bratislava R. Dikića, Predraga S. Bogićevića, Nemanje M. Ristića, Miloša G. Jovanovića, Srboljuba T. Đorđevića, Kristine R. Hristić, Branke J. Milić, Milana Ž. Dušića, Dragana M. Maksića i Mihaila M. Čađenovića.

Prema navodima optužnice specijalnog tužioca, Šišmakov i Popov izvršili su krivično delo - terorizam u pokušaju, a Dikić, Bogićević i Ristić krivično delo - terorizam u pokušaju putem pomaganja. Oni i svi ostali optuženi su za stvaranje kriminalne organizacije. U optužnici piše da su Šišmakov i Popov organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobede

Demokratskog fronta i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Član Predsedništva Demokratskog fronta (DF) i jedan od optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. novembra 2016, Milan Knežević očekuje da će on, Andrija Mandić i njihov kolega Mihailo Čađenović u slučaju osuđujuće presude biti uhapšeni danas. On je ponovio da funkcioneri Demokratskog fronta neće dozvoliti da budu odvedeni u zatvor.

"Od nalogodavaca presude možemo očekivati isključivo nastavak obračuna sa nama koji uključuje hapšenje na sam dan izricanja zatvorske kazne. U tom pravcu smo preduzeli nužne mere samoodbrane. Spremni smo da zajedno sa našim najvernijim ljudima pružimo svaki vid otpora u slučaju hapšenja", rekao je Knežević za Vijesti.

Knežević i Mandić u više navrata su ranije ponavljali da je ovo politička presuda iza koje stoji deo najviših državnih zvaničnika.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track