MILO ĐUKANOVIĆ: Nećemo dozvoliti nikome da se BAHATI PO CRNOJ GORI krijući se iza mantije i krsta!
Foto: Printscreen Vijesti.me/Boris Pejović

USVOJEN NOVI ZAKON O SLOBODI VEROISPOVESTI

MILO ĐUKANOVIĆ: Nećemo dozvoliti nikome da se BAHATI PO CRNOJ GORI krijući se iza mantije i krsta!

Crna Gora -

Crnogorska vlada usvojila Predlog zakona o slobodi veroispovesti i uputila ga u dalju proceduru, a predsednik države Milo Ðukanović kaže da se donošenjem tog zakona stvaraju pretpostavke da se vlast ozbiljnije posveti rešavanju crkvenog pitanja.

Ðukanović potvrđuje da je reč o "osetljivoj temi", ali i ističe da vlast u Crnoj Gori neće dozvoliti nikome da se bahati i da, kako je rekao, "potkopava državu krijući se iz mantije i krsta".

"Verujem da to značajno može da doprinese regulisanju brojnih pitanja u toj, kako kaže, osetljivoj sferi. Nažalost, za to nema gotovih modela. Naše političko polazište je da svako novo rešenje mora slediti osnovni cilj: prevazilaženje nasleđenih dubokih podela u crnogorskom društvu", naveo je Ðukanović.

Crogorski predsednik je u intervjuu podgoričkim Dnevnim novinama rekao da računa na posvećenost svih političkih i crkvenih subjekata da se u dobroj veri i nameri dođe do održivog rešenja, u najboljem interesu svih naših građana, i države i crkve.

"Nećemo naravno dozvoliti nikome da se bahati po Crnoj Gori, i da potkopava našu državu, krijući se iza mantije i krsta", zaključio je Ðukanović.

Pitanje Pravoslavne crkve u regionu, pa i u Crnoj Gori, baviose i Sveti arhijerejski Sabor SPC, na ovogodišnjem majskom zasedanju. U saborskom saopštenju je konstatovano da su, kako je navedeno, animoznost i diskriminacija u odnosu na SPC prisutne, u većoj ili manjoj meri, gotovo svuda " u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji.

Naročito, dodaje se, u Crnoj Gori, gde je nedavno, kako je navedeno, potvrđen antievropski i anticivilizacijski predlog zakona o Crkvama i verskim zajednicama. Tim nacrtom zakona se specijalno i namerno diskriminišu Eparhije crnogorsko-primorska i budimljansko-nikšićka, a predviđa se čak i otimanje svetih hramova i njihovo proglašavanje za vlasništvo države", stoji u saopštenju.

Sabor je zaključio da takva rešenja ukidaju neotuđivo pravo građanina na slobodu veroispovesti i savesti i predstavljaju direktno mešanje u unutrašnje crkvene poslove.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track