Najnovije vesti

POD SUMNJOM DA JE ČOVEK KAVAČKOG KLANA: Crnogorskom komandiru zamrzavaju imovinu, ispituju veze sa opasnim klanom, a evo šta ga je ODALO
Foto: Profimedia, Printscreen Facebook

sumnjive radnje

POD SUMNJOM DA JE ČOVEK KAVAČKOG KLANA: Crnogorskom komandiru zamrzavaju imovinu, ispituju veze sa opasnim klanom, a evo šta ga je ODALO

Crna Gora

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je finansijsku istragu protiv bivšeg komandira kotorske policije Zlatka Samardžića, koji je optužen za saradnju sa "kavačkim klanom", piše Dan.

 

Tužilaštvo će tražiti blokadu i privremeno oduzimanje Samardžićeve imovine. Ta mera će trajati dok se ne utvrdi da li je Samardžić imovinu stekao na nezakonit način, izvršenjem krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret.

 

Prema podacima prikupljenim tokom primene mera tajnog nadzora, Samardžić je više puta učestvovao u pretresima objekata koje koristi vođa "škaljarskog klana" Jovan Vukotić, a o rezultatima tih pretresa obaveštavao je vođe rivalskog "kavačkog klana".

 

Samardžić je učestvovao i u pretresu Vukotićevih objekata kada je u blizini kuće pronađeno oružje za koje su „škaljarci“ tvrdili da im je podmetnuto.


Uvidom u mere tajnog nadzora utvrđeno je da je Samardžić bio u stalnoj telefonskoj komunikaciji sa Vladimirom Božovićem. Preko njega je zakazivao sastanke sa vođama i članovima "kavačkog klana".

 

Iz prisluškivanih razgovora proizilazi da je on pripadnicima te kriminalne organizacije Aleksandru Đurišiću i Vladimiru Božoviću, kada su uhapšeni pre dve godine, omogućio da komuniciraju u zgradi kotorske policije kako bi se dogovorili o načinu iznošenja odbrane pred tužiocem.

 

Đurišić i Božović su uhapšeni jer su pretili sugrađaninu Saši Radanoviću, koji je navodno blizak "škaljarskom klanu".

 

Iako je Samardžić neposredno nakon hapšenja priznao da je koristeći poziciju u kotorskoj policiji vođama "kavačkog klana" davao informacije o policijskim aktivnostima koje su bile usmerene ka rasvetljavanju krivičnih dela za koja se oni terete, pred sudom je tvrdio suprotno. On je na početku istrage priznao krivicu i sklopio sporazum sa Specijalnim državnim tužilaštvom.

 

Nakon toga je u Višem sudu u Podgorici saopštio da je odustao od sporazuma, tvrdeći da je pod prisilom potpisao da je radio i što jeste i što nije.

 

On je u istrazi priznao da je odavao službene informacije kriminalnoj grupi koju su, prema optužnici koju je podiglo Specijalno državno tužilaštvo, predvodili Slobodan Kašćelan i Igor Božović.

 

Tada je priznao da je vođama "kavačkog klana" odavao informacije o policijskim aktivnostima usmerenim ka rasvetljavanju krivičnih dela za koja se oni terete. Samardžić je priznao i da im je odavao kada je planirano hapšenje nekoga od pripadnika te kriminalne grupe kako bi izbegli privođenje.

 

Samardžić je pred sudom negirao krivicu. On je kazao da je oko pet godina bio policijski službenik, da je nagrađivan i da je trebalo da bude unapređen.

 

On je rekao da ne poznaje Kašćelana, da je Igora Božovića vidio jednom, a da je sa Vladimirom Božovićem komunicirao zbog rodbinskih veza, odnosno kao zet sa šurom. Te komunikacije je, kako tvrdi, prijavljivao nadređenom.

 

 

Kurir.rs/Dan,In4s.net

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...