KRAJ NELEGALNOG BOGATSTVA U CRNOJ GORI? Ko ne može da dokaže poreklo, sve postaje državno vlasništvo!
Foto: Profimedia

konačno

KRAJ NELEGALNOG BOGATSTVA U CRNOJ GORI? Ko ne može da dokaže poreklo, sve postaje državno vlasništvo!

Crna Gora -

Oni za koje se sumnja da su se nezakonito obogatili moraće sami dokazati poreklo imovine ili će ona, u protivnom, sudskom odlukom postati državno vlasništvo.

To je predviđeno jednim od rešenja nacrta zakona o poreklu imovine, koji će, kako su "Vijesti" obaveštene iz Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, biti spreman do sredine oktobra.

"Vijesti" nezvanično saznaju da je Savet Evrope glavni partner u izradi zakona, a da pomoć pružaju i stručnjaci iz Velike Britanije, Italije i Nemačke, koji će dati ocene nakon pregleda dokumenta.

Uprkos obećanju nove vlade da će usvajanje zakona o poreklu imovine biti jedan od njenih prioriteta, to se nije dogodilo više od godinu dana nakon izbora.

Vladajuće stranke su i pre pobede na izborima tražile ispitivanje porekla novca kojim su službenici bivšeg režima i članovi njihovih porodica trgovali nekretninama, skupim satovima, odećom ... čija je vrednost često prelazila zvaničnu prihod. Civilni sektor je takođe upozoren na nesklad između "načina života" i prihoda, ali državne institucije nisu učinile ništa po tom pitanju.

Pokret za promene (PzP) je krajem prošle godine podnio Skupštini Crne Gore Nacrt zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine. Nacrt sličnog akta pripremila je URA, ali nije poslat parlamentu.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) insistirala je na inkriminaciji nezakonitog bogaćenja, ali to nikada nije došlo na dnevni red Vlade ili Parlamenta.

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track