USTOLIČEN EPISKOP METODIJE U ĐURĐEVIM STUPOVIMA: Patrijarh Porfirije održao govor, prisustvovale hiljade vernika FOTO, VIDEO
Foto: Kurir/Z.Š.

berane

USTOLIČEN EPISKOP METODIJE U ĐURĐEVIM STUPOVIMA: Patrijarh Porfirije održao govor, prisustvovale hiljade vernika FOTO, VIDEO

Crna Gora -

U manastiru Đurđevi stupovi u Beranama danas se održalo ustoličenje novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

00:33

HILJADE VERNIKA U ĐURĐEVIM STUPOVIMA: Sve protiče u miru, nema nikakvih incidenata

Svečana liturgija počela je u 9 časova. Liturgiju kao i svečani čin ustoličenja, predvodi patrijarh srpski Porfirije, koji je u Crnu Goru doputovao juče, a svečani doček mu je priređen u manastiru Ðurđevi stupovi ispred kog se okupio veliki broj vernika.

Berane, ustoličenje
foto: Kurir/Z.Š.

11.00 Metodije ustoličen, govor patrijarha Porfirija

"Pre svega i iznad svega, a to obuhvata i sve pomenute obraćam se vama braćo i sestre pravoslavni hrišćani. Dobro došli u ovu svetinju Nemanjićku, u ovu zemlju u kojoj su duboki koreni plemena Vasojevića, u zemlju iz čijih korena je izašlo stablo protkano nauzvišenijim duhovnim dometima, ali i narodnim, pravoslavnog naroda koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi ali i srpskom pravoslavnom narodu".

01:10

USTOLIČENJE EPISKOPA METODIJA: Obraćanje patrijarha Porfirija

"Kada kažemo "pravoslavni" to znači da je u samoj svojoj suštini reč o hrišćanskom, o jevanđeljskom, što znači da jeste koren koji daje plodove koji su definisani i svesni samih sebe, koji poznaju ko su i šta su, koji znaju odakle su i koji im je cilj. I baš zato što sve to znaju bivaju sposobni da mogu u istoj meri, na isti način kao što poštuju sebe i vole sebe, da na isti način vole i drugoga, u svim njegovim dimenzijama, bilo da se radi o komšijama, sugrađanima, bilo da se radi o građanima jedne države, bilo da su Bošnjaci, Crnogorci, Hrvati da li su bilo koji drugi narod, i naravno da li su Srbi. Sve to skupa, baš zbog toga što potiče iz vasojevićkog korena mogu da poznavajući sebe i svoje ne budu zatvoreni u sebe nego da budu otvoreni za drugog, čak i onda kada se na drugi način moli Bogu, jer Bog je taj koji procenjuje", rekao je patrijarh Porfirije.

9.00 Počela svečana liturgija

Posle liturgije koju predvodi patrijarh Porfirije uslediće čin ustoličenja vladike Metodija.

00:23

POČELA SVEČANA LITURGIJA, HILJADE VERNIKA U ĐURĐEVIM STUPOVIMA

Oko manastira je na hiljade ljudi.

00:25

USTOLIČENJE EPISKOPA METODIJA: Počela liturgija

Sve protiče u miru, nema nikakvih incidenata.

Berane, ustoličenje, Manastir Đurđevi stupovi
foto: Kurir/Z.Š.

8.50 Patrijarh Porfirije stigao u manastir Đurđevi stupovi na ustoličenje episkopa Metodija

Patrijarh srpski gospodin Porfirije stigao je u manastir Đurđevi stupovi gde će predvoditi svečani čin ustoličenja vladike Metodija.

Berane, ustoličenje, Patrijarh Porfirije
foto: Kurir/Z.Š.

8.30 Stigao Zdravko Krivokapić

Na ustoličenje episkopa Metodija stigao je i predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Berane, ustoličenje, Vladika Metodije, Zdravko Krivokapić
foto: Kurir/Z.Š.

Ustoličenje se održava u porti manastira, i za tu priliku su postavljene glavna bina, bina za novinare, kao i tribina za visoke zvaničnike koje će prisustvovati tom činu.

Berane, ustoličenje
foto: Kurir/Z.Š.

Prostor i okolina manastira su dobro pripremljeni za prijem.

Berane, ustoličenje
foto: Kurir/Z.Š.

Svečana liturgija počela je u 9 časova. Zvona na manastiru Đurđevi stupovi najavila su dolazak patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija.

Ko je vladika Metodije

Pažnju javnosti vladika Metodije privukao je krajem aprila ove godine kada je zajedno sa episkopom Jovanom viđen na aerodromu Ečka u Zrenjaninu. Njegova fotografija u padobranskoj uniformi, umesto u mantiji, u kojoj najčešće viđamo monahe, odmah nas je uverila da je on sve, samo ne običan.

Berane, ustoličenje, Vladika Metodije
foto: Kurir/Z.Š.

Metodije (45) veliki je ljubitelj padobranstva kojim se bavi još od 2016. godine, a osim ovog sporta, vladika voli i životinje. Posebnu ljubav gaji prema konjima.

Poznato je da se vladika ne odvaja i od gusla, o čemu svedoče mnogi snimci, a jedan takav je nastao nakon što je hirotonisan za Episkopa dioklijskog, Vikarnog Episkopa blaženo počivšeg Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. On je odguslao stihove Petra Petrovića Njegoša: Nema dana bez očnoga vida, niti prave slave do Božića...

Inače, vladika Metodije rođen je 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, u crnogorskoj porodici od roditelja Milinka i Dragice (rođene Milićević) kao treće dete. Njegova porodica potiče iz Crne Gore, iz mesta Žabljak.

00:09

DOBRODOŠLICA RANKA MINIĆA SA ŽABLJAKA PATRIJARHU PORFIRIJU

Kurir.rs/Z.Š.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track