PRETUČENI NOVINAR DRAŽEN ŽIVKOVIĆ ZA KURIR: U pritvoru mi ni vodu nisu dali
Foto: Printscreen FB

Brutalnost crnogorske policije

PRETUČENI NOVINAR DRAŽEN ŽIVKOVIĆ ZA KURIR: U pritvoru mi ni vodu nisu dali

Crna Gora -
Stavili su mi lisice kao najvećem kriminalcu, vukli su me brutalno i ugurali u automobil, izjavio je naš kolega iz podgoričkog Dana

Uhapsili su me dok sam bio na zadatku, imam modrice po rukama i zglobovima od lisica, nisu mi dali ni vodu da pijem, izjavio je za Kurir novinar podgoričkog "Dana" Dražen Živković posle puštanja iz pritvora.

- U subotu ujutru u šest bio sam na zadatku ispred Skupštine Crne Gore, snimao sam mirne proteste dok je policija brutalno tukla ljude. Prišao mi je čovek u civilu i ja sam mu odmah pokazao novinarsku legitimaciju ali on nije hteo da se legitimiše. Rekao mi je da se sklonim prvi, pa i drugi put, što sam i učinio. Naredio mi je i treći put i kazao da će da me uhapsi, ja sam rekao "hapsi". Poveo me je kod druge osobe, koja je takođe bila u civilu i odveo do treće, takođe u civilu koja se nalazila blizu automobila koji nije bio policijski, i tu su mi stavili lisice kao najvećem kriminalcu, vukli su me brutalno i ugurali u taj automobil - priča Živković.

Nakon toga odveli su ga u Centar za bezbednost.

- Tu sam u hladnom hodniku proveo šest sati, bilo mi je loše, skočio mi je pritisak, imao sam vrtoglavicu, nisu mi dali ni vodu, povraćalo mi se ... Ruke i zglobovi su me boleli od lisica kojima su me povredili dok su me grubo vukli, imam podlive i modrice po zgloboviima. Niko nije dolazio da me razgavara sa mnom. A onda su me odveli maricom, kao da sam najokoreliji kriminalac u sud. Terete me da sam se navodno oglušio o naređenje službenog lica ali ja ne znam ko je to lice jer nije mi se i predstavio ni legitimisao a nije bio ni u uniformi, kao ni druga dvojica.

On kaže da će tužiti crnogorsku policiju.

- Odmah posle pritvora otišao sam kod lekara, pregledali su me i sa medicinskom dokumentacijom podneću krivičnu prijavu protiv policije zbog nezakonitog lišavanja slobode. Nije postojao nijedan osnov da budem uhapšen a tek ne da mi se lisice stave na ruke. Očekivao sam u prethodna dva dana da će me neko iz policije pozvati i priznati grešku ali oni to nisu učinili. To mi daje za pravo da osnovano sumnjam da je kompletna akcija mog hapšenja naložena sa samog vrha. A direktor policije Slavko Stojanović imaću priliku da pred sudom odgovori na određena pitanja - dodaje novinar "Dana".

S. Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track