Najnovije vesti

PAZI, OŠTAR ČETNIK U BLIZINI: Protiv hrvatskog novinara konačno podignuta optužnica zbog govora mržnje prema Srbima
Foto: Youtube/Printscreen

gnusna emisija

PAZI, OŠTAR ČETNIK U BLIZINI: Protiv hrvatskog novinara konačno podignuta optužnica zbog govora mržnje prema Srbima

Hrvatska

Hrvatsko državno tužilaštvo je nakon četiri godine podiglo optužnicu protiv novinara Marka Juriča, kojom traži kaznu od jedne godine zatvora, uslovno tri godine, jer je u svojoj televizijskoj emisiji javno podsticao na mržnju prema srpskoj manjini i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj.

Pored toga, tužilaštvo za firmu "Plava produkcija", čiji je Jurič direktor, traži novčanu kaznu od 30.000 kuna (oko 474.000 dinara).

Kazna za Juriča se traži zbog načina na koji je odjavio dve emisije "Markov trg", prikazane u produkciji Juričeve firme na zagrebačkoj televiziji Z1 u januaru 2016. godine.

Opštinsko državno tužilaštvo u Novom Zagrebu zatražilo je da on bude kažnjen na godinu dana zatvora, uslovno na tri godine. Jurič ne bi išao u zatvor ako u te tri godine uslovne kazne ne počini novo krivično delo.

Sporne emisije "Markovog trga" iz januara 2016. široj su javnosti postale poznate kada je tamošnje Veće za elektronske medije zbog Juričevih izjava na tri dana oduzelo koncesiju televiziji Z1.

To je pokrenulo protest par hiljada ljudi, okupljenih oko zagrebačkog udruženja vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA), koji su zatražili ostavke članova Veća za elektronske medije Hrvatske i predsednice tog tela Mirjane Rakić kojoj su uručili i kapu s četničkim obeležjima.

Veće je ceo slučaj prijavilo Državnom tužilaštvu, a isto je prethodno učinio i tada predsednik Srpskog narodnog veća, Milorad Pupovac.

U optužnici se navodi da je Jurič u svojoj emisiji 12. januara 2016. Zagrepčanima i svima koji šetaju Cvetnim trgom poručio "da budu oprezni jer je u blizini crkva u kojoj stoluje četnički sveštenik".

"Dakle, dragi moji Zagrepčani, kada šetate Cvetnim trgom, pogotovo majke s decom, pripazite da ne bi koji od tih četničkih sveštenika istrčao iz crkve i malo u svom najboljem maniru klanja izveo svoj krvavi pir na našem najlepšem zagrebačkom trgu", rekao je tada Jurič.

Predložio je da bi taj trg trebalo obeležiti tablama: "Pazi, oštar četnik u blizini".

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...