ISPRAVKA: GEJ PAROVI U HRVATSKOJ MOGU DA UDOME, ALI NE I DA USVOJE DECU
Ivo Šegota, Foto: Youtube/Printscreen

ISPRAVKA: GEJ PAROVI U HRVATSKOJ MOGU DA UDOME, ALI NE I DA USVOJE DECU

Hrvatska -

ISPRAVKA

7.2.2020 smo preneli vest da je hrvatskim gej parovima Ustavni sud dozvolio da usvajaju decu. To nije tačno, a greška je nastala prevodom.

Istina je, međutim, da je tamošnji sud odlučio da oni mogu da budu hranitelji (udomitelji). Hraniteljstvo (hr. udomljavanje) i usvajanje (hr. posvajanje) nisu isto, a na ovo drugo istopolne zajednice u Hrvatskoj još uvek nemaju prava, upozorava Raskrinkavanje.rs.

Pomenuta vest se odnosi na mišljenje koje je Ustavni sud nedavno dao na hrvatski Zakon o udomiteljstvu, na koji su se žalili aktivisti za zaštitu prava LGBT zajednice. Naime, u tom zakonu stoji da je udomiteljska obitelj (hraniteljska porodica) „zajednica koju čine udomitelj, njegov bračni ili izvanbračni drug, deca i drugi srodnici s kojima udomitelj živi u zajedničkom domaćinstvu“. U još dva člana tog zakona se spominju samo „bračni ili izvanbračni drug“ kao mogući hranitelji, a aktivisti za zaštitu LGBT prava su od Ustavnog suda zatražili da ih upravo zbog toga ukine. Kako navode, pomenuta definicija potpuno ignoriše gej zajednicu kao moguće hranitelje s obzirom na to da je gej parovima u Hrvatskoj omogućeno da sklapaju samo „životna i neformalna životna partnerstva“, dok se pojmovima bračna i izvanbračna zajednica, prema njihovom mišljenju, implicira da se radi isključivo o heteroseksualnim parovima. Ustavni sud Hrvatske je ocenio da je Zakon o udomiteljstvu dobar i odbio da inicira ukidanje pomenutih članova, ali je zaključio da su sudovi u odlučivanju o tome kome će dodeliti status hranitelja dužni da poštuju Ustav koji zabranjuje diskriminaciju. „Stoga su sudovi i druga tela dužni da osporene zakonske odredbe tumače i primenjuju na način koji će svim osobama pod jednakim uslovima omogućiti učestvovanje u javnoj usluzi udomljavanja, dakle, nеzavisno od toga da li potencijalni udomitelj živi u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu“, navodi Ustavni sud i podseća da je apriori isključivanje (prećutkivanje) istopolnih parova diskriminatorno.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track