DEMOGRAFSKI HOROR U HRVATSKOJ: Sve manje radnika, sve više penzionera, svaki 6-ti ima penziju od 133 evra!
Foto: Shutterstock

tuga

DEMOGRAFSKI HOROR U HRVATSKOJ: Sve manje radnika, sve više penzionera, svaki 6-ti ima penziju od 133 evra!

Hrvatska -

Prema zvaničnim podacima, u Hrvatskoj živi više od milion penzionera, što znači da na 100 penzionera ima 125 radnika. Takođe je primećen trend smanjenja radne snage i povećanja penzionog korpusa.

Uz to, život u penziji opisan je tragičnom činjenicom da čak 163.000 Hrvata ima bijednu penziju od 1.000 kuna (133 evra) mesečno. Prosečna penzija u decembru prošle godine bila je 2,5 puta veća, odnosno iznosila je 333 evra, saznaje RTL. Sve to dovodi do rizika od siromaštva i nestabilnosti u penzionom sistemu.

„U poslednjih deset do 15 godina izgubili smo oko pola miliona ljudi, bilo negativnim prirodnim priraštajem bilo odlaskom ljudi iz Hrvatske. Rešenje treba tražiti i u ubrzanju rasta ekonomije, jer brži rast znači veće plate ljudima, veće bruto plate, a to znači i veće isplate i penzijskim i zdravstvenim fondovima “, kaže Branko Grčić, ekonomski analitičar.

Međutim, ovo je samo mali deo slike siromašne populacije u Hrvatskoj. Naime, oni su jedna od najstarijih nacija na svetu.

"Mi smo, prema kriterijumima UN-a, peta najstarija populacija na svetu. Samo preko 80 godina Hrvatska ima više od 180.000, a preko 65 godina neverovatnih 770.000 “, rekao je demograf Stjepan Sterc.

Kurir.rs/Net.hr Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track