HRT KAMENOG SRCA: Penzionerki (91) koja živi od 100 evra penzije naplaćuju punu pretplatu, evo kako brane svoju odluku!
Foto: Profimedia

sramota

HRT KAMENOG SRCA: Penzionerki (91) koja živi od 100 evra penzije naplaćuju punu pretplatu, evo kako brane svoju odluku!

Hrvatska -

U slučaju penzionerke Miljke Didulice, kojoj je Hrvatska radio televizija odbila da odobri preferencijalnu televizijsku pretplatu, iako starica prima samo 100 evra, oglasio se i Ured ombudsmana na čijem je čelu Lora Vidović.

Kako su objasnili, Ured ombudsmana odlučio je da pokrene istragu nakon što je primio žalbu u vezi sa slučajem koji je juče pogodio Hrvatsku, a mnogi građani koji su od juče do danas opsedali e-poštu Jutarnjeg lista pokazali su široko srce.

Prema informacijama iz Ureda, ombudsman će se ovih dana obratiti Hrvatskoj radioteleviziji da istraži slučaj, koji je postao glavna tema većine medija, nakon što se Miljkina nećakinja obratila Jutarnjem listu za pomoć. Kako je objasnila, nakon smrti supruga Miljka Didulice odlučila je da pomogne tetki da pretplatu prenese na svoje ime, a kako je saznala da HRT odobrava penzionerima sa primanjima manjim od 1.500 kuna da plaćaju povlašćenu pretplatu od 40 kuna mesečno, postoji mogućnost od HRT-a, pa je i pitala za tetku.

Ona je 91-godišnjakinja koja živi u blizini Sunje, u samohranom domaćinstvu, sa penzijom od 723 kune, od kojih, samo nebo zna, ipak uspeva da preživi svakog mjeseca. Njena nećakinja poslala je HRT-u zahtev da pretplatu od Miljkinog supruga prenese na tetku i zatražila odobrenje za plaćanje povlaštene pretplate od 40 kuna, poslavši HRT-u penziju od Miljka Didulice, kao i umrlicu pokojnog strica.

Očekivala je najbolje, ali je jedva mogla da se pripremi za činjenicu da će na Prisavlju starica odbiti da odobri isplatu preferencijalne penzije, pozivajući se na formalne zakonske uslove.

Konkretno, HRT je 2015. godine odlučio da pomogne najugroženijim grupama penzionera i svi koji primaju manje od 1.500 kuna penzije iz državnog budžeta, umesto 80 mesečno, odobrili su plaćanje pretplate od 40 kuna, ali opcija je vredela samo za one koji su pretplatnici HRT-a u evidenciji zabeleženi 12. oktobra 2015.

Kada su se medijiobratili HRT-u sa željom da razjasnimo ovu odredbu, Nacionalni dom je rekao da je to pokušaj sprečavanja manipulacije.

„Ovo pravo je omogućeno samo onima koji su ovo pravo ostvarili 12. oktobra 2015. godine, kako bi se sprečila zloupotreba ovog prava prenošenjem obaveze plaćanja mesečne naknade sa obveznika člana domaćinstva koji ovo pravo ne ostvaruje na obveznika koji bi ga ostvario. pravo “, objašnjavaju sa HRT-a i dodaju da ovo pravo trenutno koristi 16.614 poreskih obveznika.

Činjenica da Miljka Didulica 2015. godine nije mogla da bude pretplatnik - jer je ovaj namet bio na njenog supruga - na Prisavlju nije uzeta u obzir, a juče nisu ni odgovorili na naše novo pitanje da li su se u međuvremenu predomislili i odlučili da revidiraju svoju odluku u veza sa korisnikom iz Sunje.

I dok na HRT-u ćute, mnogi građani priskočili su u pomoć 91-godišnjoj Didulici koja je preko Jutarnjeg lista ponudila da plati pretplatu za ovu staricu koja, ni kriva ni dužna, sada mora da plati 11 odsto penzije da bi se pretplatila na nacionalnu televiziju. Njihove želje i dobre namere preneli smo na njenu nećakinju, ali nam je objasnila da je tetka ponosna i da poravnanje računa za pretplatu ne želi da prepusti rodbini.

Iz Ureda ombudsmana, međutim, saznajese da se Kancelarija već obratila HRT-u u vezi sa povlašćenom pretplatom, preporučujući joj da malo proširi krug osoba koje ostvaruju ovo pravo. Naime, uslovi su takvi da pretplatnički popust mogu dobiti samo oni penzioneri koji iz državnog budžeta primaju penziju manju od 1.500 kuna, ali ne i oni koji je primaju iz drugih izvora. Doznajemo da je HRT odbacio takvu mogućnost, objašnjavajući da nemaju mogućnost da provere iznos penzije koji nije isplaćen iz budžeta.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track