MARATONSKA SEDNICA SABORA TRAJALA DO JUTRA: Danas glasanje, napeto u hrvatskom parlamentu
Foto: Printscreen/ Youtube

Poverenje ministru

MARATONSKA SEDNICA SABORA TRAJALA DO JUTRA: Danas glasanje, napeto u hrvatskom parlamentu

Hrvatska -

Za opoziv ministra finansija, opozicija koja je pokrenula to pitanje, mora skupiti 76 glasova. Glasanje o poverenju Zdravku Mariću zakazano je za 9:30 sati.

"Imamo 77 glasova" rekao je tokom rasprave Gordan Maras.

Ali, iako je juče u popodnevnim satima izgledalo kao da SDP ima dovoljnu podršku, do kasnih noćnih sati brojka se ipak smanjila.

Pojave li se svi na glasanju i glasaju li kako su tvrdili u izjavama proteklih dana, računica bi možda mogla doći do potrebne većine.

Za sada bi se u potrebnih 76 glasova pribrojilo 36 zastupnika iz Kluba SDP-a, 10 zastupnika iz kluba HNS/HSU, petoro HSS-ovih zastupnika, troje IDS-ovih zastupnika, 15 zastupnika iz Kluba Mosta, trojica zastupnika Živog zida, dvoje zastupnika iz kluba stranke “Promenimo Hrvatsku”, te Goran Aleksić iz Snage.

Upitno je kako će se oko opoziva postaviti nezavisni zastupnik Tomislav Sauča koji se zasad nije izjašnjavao. Podrži li opoziv, SDP bi mogao imati potrebnih 76 glasova.

Ta većina je bila uvećana za jedan glas jer je nezavisni zastupnik Željko Lacković najavio da će glasati za opoziv Marića.

Međutim, do jedan sat posle ponoći promenio je mišljenje, te je u raspravi naveo kako će dati podršku Mariću zbog, kako tvrdi, pretnji Nikole Grmoje, političkog sekretara Mosta.

Grmoja mu je dobacio da je njegova najnovija odluka sigurno rezultat telefonskog poziva Milana Bandića, kojeg Lacković inače menja u Saboru.

Inače, maratonska rasprava u Saboru trajala je skoro 17 sati, do ranih jutarnjih časova.

Glasanje će pokazati hoće li svi koji su to najavljivali dignuti ruke za opoziv Marića.

Most će tražiti da se o poverenju glasa poimenično. To znači da će svaki zastupnik, nakon što ga se prozove imenom i prezimenom, morati reći je li za opoziv ili nije.

Skupi li se 76 glasova za opoziv, Marić više neće biti ministar. Prema saborskom poslovniku, ako se izglasa nepoverenje ministru, predsednik Vlade može umesto njega predložiti drugoga člana Saboru da mu izglasa poverenje ili predsednik Vlade i Vlada mogu podneti ostavku.

U slučaju ostavke premijera, krenuo bi rok od 30 dana u kojem bi se tražio novi mandatar za sastavljanje nove vlade.

Izglasa li Sabor nepoverenje Mariću, Most će aktivirti i predolog odluke o raspuštanju Sabora, koju su sinoć u 23 sata poslali u proceduru.

Ako pak Sabor odbije predlog za izglasavanje nepoverenja ministru, zastupnici koji su ga postavili ne mogu ponovo podneti isti predlog pre isteka roka od šest meseci od dana podnošenja predloga, propisuje saborski poslovnik.

(Tportal, Indeks)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track