OTVORENA BIRALIŠTA: Hrvati drugi put za 10 meseci biraju novu skupštinu
Foto: Profimedia

Parlamentarni izbori

OTVORENA BIRALIŠTA: Hrvati drugi put za 10 meseci biraju novu skupštinu

Hrvatska -

U Hrvatskoj su jutros u sedam sati otvorena birališta na parlamentarnim izborima, na kojima glasači po drugi put u 10 meseci biraju novi sastav Sabora i odlučuju ko će dobiti priliku za sastavljanje vlade.

Ukupno 3.799.609 birača, od kojih je 59.409 iz dijaspore, bira 151 poslanika, od toga 140 u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri poslanika biraju hrvatski državljani u dijaspori, u 49 država širom sveta, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

Za 151 poslaničko mesto nadmeće se 2.456 kandidata, raspoređenih na 174 stranačke i tri nezavisne liste. Birališta su otvorena do 19 sati.

Od 22 sata Državna izborna komisija objavljivaće nezvanične rezultate onako kako stižu s biračkih mesta, a prve preliminarne rezultate izbora saopštiće u ponoć na konferenciji za štampu.

Zoran Milanović i Andrej Plenković predvode dve najjače koalicije (Foto: Profimedia)
Zoran Milanović i Andrej Plenković predvode dve najjače koalicije (Foto: Profimedia)

Za prevlast se bore dve koalicije: desnog centra, okupljena oko HDZ-a Andreja Plenkovića, i Narodna koalicija, predvođena SDP-om Zorana Milanovića. Između ta dva politička bloka pozicionirana je nezavisna lista Most, koju predvodi Božo Petrov.

Na izborima u novembru prošle godine relativni pobednik bila je HDZ-ova Domoljubna koalicija, koja je, posle mukotrpnih pregovora s Mostom, formirala vladu sa nestranačkim premijerom Tihomirom Oreškovićem. Kratkotrajnu vladu pratile su stalne napetosti među partnerima, koje su kulminirale pred leto ove godine kada je HDZ, da bi izbegao glasanje o poverenju potpredsedniku vlade i svom tadašnjem šefu Tomislavu Karamarku, inicirao rušenje vlade.

Kako ocenjuju analitičari, ali i agencije, već sada je izvesno da će ishod izbora biti nalik onom od pre godinu dana, kada ni SDP, ni HDZ nisu mogli da samostalno naprave vladu, već su morale da traže koalicionog partnera. Ili će, što mnogi ne isključuju, Hrvatska dobiti "veliku koaliciju", mada je i to po "razmeni vatre" između dve strane u kampanji, teško zamisliti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja