PREOKRET U AFERI DNEVNICE: Premeštena sekretarica iz kancelarije premijera, ali to ne znači krivicu
Foto: Printscreen YouTube

Nije gotovo

PREOKRET U AFERI DNEVNICE: Premeštena sekretarica iz kancelarije premijera, ali to ne znači krivicu

Hrvatska -

Sandra Zeljko, sekretarica u Kancelariji hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, jutros je premeštana iz kancelarije predsednika Vlade na drugo radno mesto administrativne sekretarice, ali van Vlade.

Sandra Zeljko je bivša tajnica Tomislava Sauhe, kog DORH sumnjiči za izvlačenje novca preko lažnih putnih naloga, a koji je u svojoj odbrani upravo teretio Sandru Zeljko.

Nakon što je Sauha sproveo svoju privatnu istragu u kojoj se utvrdilo da se ispisivanje lažnih naloga nastavilo i posle njegovog mandata, to Zeljko stavlja u nepovoljan položaj.

Sauha, koji je bio uhapšen i koji tvrdi da nije kriv u 'aferi dnevnice', u ponedjeljak je, na sostvenu inicijativu, došao u Uskok kako bi prijavio nepoznatog počinioca zbog indicija da su se sumnjive isplate po nalozima u Vladi odvijale i nakon njegova odlaska sa dužnosti, odnosno u mandatu Tihomira Oreškovića. Pre pritvaranja u Remetincu, Sauha je rekao: "Ovo je ozbiljan slučaj. Bit će moja reč protiv njezine", misleći na Sandru Zeljko.

Premeštaj Zeljko na novo radno mesto nezvanično je potvrđen u Vladi, a saznaje se da je premijer Andrej Plenković usmeno zatražio od dvojice svojih najbližih saradnika da sprovedu istragu da li se nastavila praksa fiktivnih putnih naloga i za period koji nije zahvatila državna revizija i nakon mandata SDP-ove vlade.

Kada se utvrdilo da postoje nepravilnosti, Plenković je pje nekoliko dana (ne zna se tačno kada ) obavestio glavnog državnog tužioca Dinka Cvitana o tim saznanjima, a juče ga je pozvao u Vladu na zadnji razgovor.

Nakon toga pozvao je Cvitana da mu se pridruži na konferenciji za štampu i tako u Vladi neslužbeno objašnjavaju zašto je glavni držani tužilac prisustvovao konferenciji.

Budući da je otkriveno da su se lažni putni nalozi ponavljali u 2016. godini pa i u samom mandatu premijera Plenkovića, a budući da putne naloge potpisuju šefovi kabineta to znači da se i na tim putnim nalozima nalaze potpisi Nevena Zelića, šefa kabineta Tihomira Oreškovića, ali i Davora Božinovića koji je šef kabineta Andreja Plenkovića.

Nije poznato koliko je spornih putnih naloga pronađeno u 2016. godini, a koji bi bili ponezani sa Oreškovićevom i vladom Andreja Plenkovića.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track