PUPOVAC IZNENADIO: Više volimo SDP, ali podržaćemo i koaliciju sa HDZ!
Foto: Profimedia

Stav

PUPOVAC IZNENADIO: Više volimo SDP, ali podržaćemo i koaliciju sa HDZ!

Hrvatska -
Poslanik u Hrvatskom saboru iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac kaže da su u Hrvatskoj mogući i novi izbori i da se čini da i najveće stranke razmišljaju o tome

U formiranju nove hrvatske vlade SDSS daje prednost koaliciji "Hrvatska raste", ali zbog stabilnosti zemlje i moguće vlade desnog centra ne isključuje mogućnost podrške i koaliciji s HDZ na čelu, kaže Pupovac

"Iako preferiramo koaliciju Hrvatska raste na čelu sa SDP, ne isključujemo ni mogućnost da zbog potreba stabilnosti zemlje i moguće vlade desnog centra podržimo i tu i takvu vladu - naravno, ako nađemo zajednički jezik i usaglasimo se oko onoga što nam je važno i od čega nikako ne bismo mogli da odstupimo", kazao je Pupovac za novosadski Dnevnik.

Kazao je takođe da se čini da nijedna vlada neće biti stabilna, a pogotovo ne može da bude stabilna bez šest poslanika manjina, uključujući i dvojicu iz SDSS. Ocienio je i da takva vlada ne može da ima demokratsko lice, jer oni koji bi se ponudili kao moguća "zamena" imaju, nažalost, različite vrste tereta.

"Kada se tome dodaju već postojeći tereti u aktuelnim koalicijama, kao što je HDZ-ova, u kojoj ima ustašofilnih i antimanjinskih stranaka, posebno antisrpskih, teško je moguće zamisliti da tako formirana vlada ispuni dva spomenuta uslova: da bude politički stabilna i da ima demokratski profil, demokratsko lice", kazao je Pupovac.

Osvrnuo se i na deo javnosti u Srbiji koji mu je zamerio da je trebalo da pričeka rasplet događaja, umesto što je požurio da podrži koaliciju "Hrvatska raste", objasnivši da je to i stajalište HDZ, koji SDDS-u nije nudio nikakvu koaliciju i insistirao je na suzdržavanju, ali da HDZ nije tako nastupao ranije, nego sada, kada je video da bi "naše opredeljivanje u završnici moglo da bude na njihovu štetu".

"Međutim, HDZ je o tome trebalo da razmišlja tokom protekle tri godine, kada je vodio antićiriličnu, protivsrpsku i protivdemokratsku kampanju", izjavio je Pupovac.

Prvi čovek srpske manjine u Hrvatskoj, međutim, smatra da je Hrvatska bliža novim izborima nego što je bila, iako nisu sve mogućnosti iscrpljene i stranke još pokušavaju da dođu do nekog rešenja.

"U svakom slučaju, mada je proces dinamičan i nepredvidiv. pa naredni dani mogu da donesu i drugačije odgovore, u ovom trenutku se čini da i najveće stranke razmišljaju o tome da su novi izbori najbolje rešenje", zaključio je Pupovac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track