MAKEDONIJA ZNAČI GRČKA: Zahuktavanje pregovora o imenu države mobilisalo grčke nacionaliste
Foto: Plusinfo.mk

neće bitI lako

MAKEDONIJA ZNAČI GRČKA: Zahuktavanje pregovora o imenu države mobilisalo grčke nacionaliste

Severna Makedonija -

Nedavna dešavanja između Makedonije i Grčke i optimističKe najave sa obe strane da 2018. može biti godina kada će se završiti spor oko imena, mobilisali su grčka patriotska udruženja i organizacije.

Demonstracije u severnoj Grčkoj, rezolucija, prikupljanje potpisa kojim se traži referendum i odbacivanje bilo kog imena sa terminom Makedonija, kako izveštava makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova iz Atine, samo su deo najavljenih aktivnosti u okviru kampanje pod nazivom "Makedonija znači Grčka." "Grčka federacija kulturnih udruženja Makedonaca" sa grčkim udruženjima i organizacijama iz dijaspore su glavni organizatori aktivnosti, i kao medijski pokrovitelji pojavljuju se u oko 60 medija na severu zemlje. Oni su već napravili sajt i promotivne video snimke, a predlog rezolucije su poslali predsedniku, premijeru i parlamentu Grčke, i najavili prvo okupljanje. Prema saopštenju, danas je zakazan prvi protest u grčkom gradu Skidra , a za mesec dana najavljuju i veliki skup u Solunu.

28. novembra prošle godine, "grčka Federacija kulturnih udruženja Makedonaca" sastali su se sa predsednikom Grčke, Prokopisom Pavlopoulos.

Predali su rezoluciju kojoj se zahteva da naziv Makedonija ne bude uključen u ime, u skladu sa odlukama sastanka lidera 1992. godine, a ako je ova odluka nije više na snazi, traži se referendum. Sastanak sa Pavlopoulosom obeležio je početak kampanje "Makedonija je Grčka". Od prošlog meseca potpisi za rezoluciju se prikupljaju putem posebno dizajniranog sajta, a dokument će biti kasnije predat premijeru Aleksisu Ciprasu. "Postoji velika briga po pitanju imena za državu Skoplje. Kako je rekao grčki ministar inostranih poslova Nikos Kodzias, on će pokušati da konačno reši pitanje imena u narednim mesecima. Tokom ovog perioda, svi Grci bi trebalo da izraze mišljenje o ovom ozbiljnom nacionalnom pitanju i kako dalje da se postupa", kaže se u saopštenju. Peikupljanje potpisa, prema podacima, završava se 31. januara.Za potrebe kampanje napravljen je video snimak od 40 sekundi. "Makedonija stara 3.000 godina je neodvojivi deo helenizma. Za ovo ime nema pregovora. Makedonija, to znači Grčka. Podržavam istinu, prijavljujem se za istoriju ", kaže se u video snimku objavljenom prošlog meseca. Kurir.rs/Plusinfo.mk

Foto: Plusinfo.mk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track