MATIS STIGAO U SKOPLJE I NAPAO RUSIJU: Moskva pokušava da se umeša u referendum o imenu Makedonije
Foto: EPA

MISIJA PODRŠKE

MATIS STIGAO U SKOPLJE I NAPAO RUSIJU: Moskva pokušava da se umeša u referendum o imenu Makedonije

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Američki ministar odbrane Džejms Matis, koji je danas stigao u posetu Makedoniji, tvrdi da Rusija pokušava da se umeša u predstojeći referendum o sporazumu Atine i Skoplja o promeni imena Makedonije.

Matis je novinarima koji su s njim putovali u Skoplju, rekao da nema sumnje da je Moskva finansirala grupe naklonjene Rusiji kako bi propao referendum o promeni imena Makedonije.

Američki ministar odbrane osudio je, kako je rekao, napore Rusije da iskoristi svoj novac i uticaj da izgradi opoziciju na predstojećem referendumu, čiji bi ishod mogao da otvori put za ulazak zemlje u NATO, čemu se Moskva protivi.

Matis je poslednji u nizu zapadnih lidera koji boravi u Moskvi kako bi izrazio podršku promeni imena zemlje, posle generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, nemačke kancelarke Angele Merkel i austijskog kancelara Sebastijana Kurca.

"Mi ne prebacujemo novac ljudima iza scene, mi ne sastavljamo partije koje kontrolišemo ili pokušavamo da kontrolišemo", rekao je Matis. Ističući da ga, kako tvrdi, mešanje Rusije zabrinjava, on je rekao da SAD ne žele da vide da Rusija u Makedoniji radi "ono što je pokušala u toliko mnogo zemalja".

Matis će u Skoplju boraviti samo nekoliko sati tokom kojih bi trebalo da se sastane s makedonskim premijerom i ministrom odbrane, kao i sa predsednikom Đorđem Ivanovim, koji se protivi sporazumu Atine i Skoplja.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track