DEMONSTRACIJE U SKOPLJU: Nekoliko hiljada građana protestovalo protiv izmena Ustava i imena države! (FOTO)
Foto: printscreen Sloboden pečat/Borče Popovski

pobuna

DEMONSTRACIJE U SKOPLJU: Nekoliko hiljada građana protestovalo protiv izmena Ustava i imena države! (FOTO)

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Ispred zgrade parlamenta Makedonije u centru Skoplja večeras je održan protest protiv ustavnih izmena kojima se ime države Makedonije menja u Severna Makedonija.

Prema procenama izveštača, na protestu u organizaciji udruženja "#Bojkotujem ustavne izmene" okupilo se nekoliko hiljada ljudi.

Oni su tražili ostavku vlade Zorana Zaeva koga optužuju da je izdao nacionalne interese dogovorom sa Grčkom o rešavanju spora oko imena.

1 / 5 Foto: printscreen Sloboden pečat/Borče Popovski

Na zgradi parlamenta, koju je obezbedjivala policija, iz daljine je laserom bilo ispisano "ostavka" i "izdaja", a demonstranti, uz nacionalne zastave, nosili su i plakate sa slikom Zorana Zaeva iza rešetaka i parolom "Zatvor ZA Zaeva", aludirajući na njegov slogan za podršku referendumu.

Demonstranti su zatražili hitno prekidanje procesa izmena Ustava, jednostrano pravno poništavanje Dogovora sa Grčkom o rešavanju spora oko imena Makedonije, trajnu zaštitu sadašnjeg imena države, rapsuštanje parlamenta i raspisivanje vanrednih izbora.

foto: printscreen Sloboden pečat/Borče Popovski

Predsednik nevladine organizacije Svetski makedonski kongres Todor Petrov u obraćanju okupljenima je rekao da vlada Zorana Zaeva mora da padne i pozvao na blokiranje raskrsnica i štrajkove po celoj Makedoniji.

Petrov je rekao da je njegova organizacija podnela krivične prijave protiv Zaeva i šefa diplomatije Nikole Dimitrova, kao i protiv 80 poslanika koju su glasali za početak procedure ustavnih izmena.

Udruženje "#Bojkotujem ustavne promene" okuplja grupe i organizacije koje su pozivale ; na bojkot septembarskog referenduma. Među učesnicima protesta su bili i članovi rukovodstva proruske vanparlamentarne partije "Jedinstvena Makedonija" i pristalice makedonskog nacionalističkog udruženja "Hrišćansko bratstvo".

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track