BIVŠI GUVERNER MAKEDONIJE PESIMISTIČAN: Javni dug Makedonije prelazi 55 odsto BDP
Foto: Shutterstock

Otkrio

BIVŠI GUVERNER MAKEDONIJE PESIMISTIČAN: Javni dug Makedonije prelazi 55 odsto BDP

Severna Makedonija -

Bivši guverner Narodne banke Makedonije Petar Gošev ocenio je da je državni javni dug mnogo veći nego što Vlada realno prikazuje i da prelazi 55 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Definitivno, ja ne mislim da je skriveni dug manji od 500 miliona evra. Sada, ne verujem da je javni dug manji od 55 odsto BDP“, rekao je Gošev u emisiji „Ekonomski magazin“ na Televiziji Alsat M.

Ministarstvo finansija objavilo je pre nekoliko dana da je javni dug Makedonije porastao na 4,7 milijardi evra i da iznosi 50,6 odsto makedonskog BDP.

Da je javni dug Makedonije veći od zvanično objavljenog, misli i dopunski zamenik ministra finansija Kire Naumov iz opozcionog Socijademoratskog saveza Makedonije (SDSM), koji je na to mesto u Vladi za priperemu izbora postavljen prema Dogovoru iz Pržina.

Naumov tvrdi da ministar finansija Makedonije Kiril Minovski krije koliko država duguje po osnovu povraćaja poreza na dodatu vrednost, ali i koliko duguje kompanijama za uradjene poslove.

Svi ti podaci, kako ističe dopunski - kontrolni zanemik ministra finasija, trebalo bi da budu prikazani u iznosu javnog duga države.

Ministar finansija Minovski je, posle objavljivanja poslednjih podataka, rekao da javni dug nije na alarmantnom nivou, dok guverner centralne banke Dimitar Bogov, kako prenose mediji, smatra da treba poslušati preporuke Svetske banke i Medjunaordnog monetarnog fonda i početi smanjivanje zaduženja države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track