(VIDEO) PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U MAKEDONIJI: Migranti samo pristižu, angažuje se i vojska
Foto: Reuters /ognen Teofilski

Sve blokirano

(VIDEO) PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U MAKEDONIJI: Migranti samo pristižu, angažuje se i vojska

Severna Makedonija -
Na grčko-makedonskoj granici najmanje 3.000 ljudi čeka ulazak u zemlju, a iz Skoplja stižu optužbe da Grčka organizovano transportuje izbeglice ka Makedoniji
1 / 5 Foto: Reuters /ognen Teofilski

ĐEVĐELIJA - Vlada Makedonije proglasila je vanrednu situaciju na južnom i severnom delu granice zbog priliva migranata što omogućava i angažovanje makedonske vojske. Kako javljaju makedonski mediji, na grčkoj teritoriji zaglavljena su dva teretna i jedan putnički voz.

U izveštajima se terena se navodi da u bezgraničnom prostoru najmanje 3.000 izbeglica čeka da uđe u Makedoniju, a očekuje se i povećanje tog broja. TV Plusinfo tvrdi da su granični prelazi između Makedonije i Grčke zatvoreni za izbeglice, te da su duž graničnog prelaza raspoređeni specijalci kako bi kontrolisali situaciju. Pripadnici policije, kako se navodi, sprečavaju veće grupe migranata da pešice krenu ka Đevđeliji. Pristižu i pripadnici grčke pogranične policije koja makedonske policijske strukture obaveštava o stanju sa njihove strane granice.

U međuvremenu, portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski saopštio je da je Vlada Makedonije proglasila je vanrednu situaciju na južnom i severnom delu granice zbog povećanog talasa migranata, što otvara mogućnost angažovanja makedonske vojske. Kotevski je na konferenciji za novinare rekao da međuinstitucionalno koordinaciono telo svakodnevno prati stanje sa ilegalnim migrantima koji nameravaju da uđu na teritoriju Makedonije iz susedne Grčke i u skladu s tim prave analize radi spremnosti da odgovori na svaki mogući način. Kotevski je optužio Grčku da organizovano transportuje migrante ka Makedoniji, i da na granici te dve zemlje nema nikakve kontrole sa grčke strane.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On je objasnio da je zbog povećanog pritiska na južnu granicu i sve veći intenzitet tranzita preko tzv. balkanskog migracionog koridora bilo procenjeno da je potrebna dodatna povećana i efikasnija kontrola graničnog pojasa gde su registrovani masovni ilegalni prolasci sa grčke strane. Kotevski je naglasio da u zemlju mogu da uđu samo oni koji imaju urednu dokumentaciju, pasoš, vizu, u zavisnosti od zemlje porekla.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Očekujemo da će angažovanje vojske dati rezultate u dva pravca. Prvo, da se poveća bezbednost i spokoj lokalnog stanovništva i drugo, da se obezbedi sveobuhvatniji pristup u tretmanu lica koja su izrazila nameru da zatraže azil u Republici Makedoniji u skladu sa kapacitetima i preporukama konvencija čiji je potpisnik i Republika Makedonija, a koje se trudimo da dosledno poštujemo", rekao je Kotevski.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

On je naglasio da će za postupanje prema odluci vlade biti formiran glavni štab pri Centru za upravljanje kriznim situacijama koji treba da pripremi akcioni plan i da realizuje predviđene aktivnosti. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da su svesni da povećana kontrola na južnoj granici nije konačno rešenje za izbegličke krize. Makedonske vlasti uskoro očekuju reakciju Evropske unije kako bi svi zajedno rešili izbegličku krizu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Premijer Nikola Gruevski poručio je da pitanjem migranata, čiji broj se iz dana u dan u Makedoniji povećava i sada već premašuje 2.500 dnevno, treba da se bavi pre svega Evropa. Policija periodično propušta manje grupe, a na stanici u Đevđeliji mnoge porodice spavaju na otvorenom. Makedonija mora da obezbedi adekvatan smeštaj migranata, a da to ne bude policijska stanica gde može da stane svega 165 ljudi, rekla je Aleksandra Kraus iz makedonskog UNHCR-a, prenosi Reuters. Do sada je 40 hiljada stranih državljana izrazilo nameru da traži azil u toj zemlji. Samo u poslednja 24 sata zahtev je tražilo 1327 ljudi. Većina njih su iz Sirije, Avganistana, Iraka, Pakistana i drugih ratom zahvaćenih zemalja. Lokalni mediji ističu da dodatno angažovanje policije košta Makedoniju oko 800 hiljada evra mesečno.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Istovremeno AFP javlja da je hiljade sirijskih izbeglica stiglo danas trajektom "Elefterios Venizelos" u Pirej, glavnu luku Grčke i grada Atine, nadajući se da će nastaviti svoj put prema severnoj Evropi. Grčka vlada je unajmila taj trajekt da bi prebacila izbeglice, pristigle iz Turske preko Egejskog mora na južna grčka ostrva, u Atinu i omogućila im da nastave put prema svojim konačnim odredištima. Izbeglice nastavljaju put preko Makedonije i Srbije, a većina njih se nada da će na kraju stići kod svojih rođaka u Nemačkoj, Holandiji i Švedskoj.

SRBI BEZ PROBLEMA NA GRANICI

SKOPLJE - Ambasadorka Srbije u Makedoniji Dušanka Divjak-Tomić izjavila je povodom pojačanih mera bezbednosti na makedonsko-grčkoj granici zbog migrantske krize da ambasada Srbije nema informacije da je iko od srpskih državljana koji kroz Makedoniju idu u Grčku ili se vraćaju iz te zemlje na granici imao problema.

"Nemamo informacije da je bilo ko imao problema. Čak i na graničnim prelazima, migranti su neprimetni, oni se prevoze autobusima i drugim sredstvima do Đevđelije, do voza. Imamo čak neke kolege koje su ovih dana bile na odmoru i niko nije primetio ništa problematično," rekla je ambasadorka. Ona se ogradila da još nema najsvežije informacije o novonastaloj situaciji ali je izrazila uverenje da bi se naši građani sigurno javili ambasadi. "Mislim da je put prohodan, jer ni do sada nije bilo problema," navela je ona.

http://www.youtube.com/watch?v=MOKm2AdvjvI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track