PENDAROVSKI RAZOČARAN NAKON PRVOG KRUGA IZBORA: "Rezultati nisu onakvi kakve smo očekivali, sutra je novi dan..."
Foto: EPA / ADEK PIETRUSZKA

PENDAROVSKI RAZOČARAN NAKON PRVOG KRUGA IZBORA: "Rezultati nisu onakvi kakve smo očekivali, sutra je novi dan..."

Severna Makedonija -

Nakon prvog kruga predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji, oglasio se kandidat za predsednika iz SDSM-a Stevo Pendarovski.

- Opšta ocena prvog kruga predsedničkih izbora, barem s moje tačke gledišta, je da rezultati nisu onakvi kakve smo očekivali. Brojke se još kreću i računaju, istakao je Pendarovski.

- Koliko ja znam, razlika će verovatno biti negde oko 130.000 glasova, možda i malo više. Očekivali smo manju razliku. Ali sutra je novi dan. Počinjemo sa sastancima sa građanima kao i do sada. Počinjemo, praktično, od nule, rekao je Pendarovski. On kaže da su glasovi podeljeni na više strana jer je bilo više kandidata.

- Do drugog izbornog kruga ima praznika i neradnih dana, ali to za nas neće važiti. Nastavljamo da promovišemo koncept u koji verujemo i uveren sam da ćemo na kraju izaći sa većinskom podrškom građana Severne Makedonije za taj koncept, rekao je Pendarovski.

Prema prvim ocenama Komisije, MUP-a i posmatrača, izborni dan protekao je mirno i bez problema.

Današnje predsedničke izbore pratio je ukupno 1.601 posmatrač, od čega 915 domaćih i 544 međunarodnih posmatrača.

Izbore je pratilo i 58 stranih novinara.

Ovo su sedmi direktni predsednički izbori od nezavisnosti Severne Makedonije.

Glasalo se na 3.480 biračkih mesta u 80 opština Severne Makedonije.

Najveće šanse da prođu u drugi krug daju se dosadašnjem predsedniku Severne Mekedonije Stevi Pendarovskom, kojeg podržava koalicija "Za evropsku budućnost" vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Gordani Siljanovskoj Davkovoj, kandidatkinji koalicije makedonske opozicione konzervativne partije VMRO DPMNE - "Tvoja Makedonija".

Kurir.rs/Kurir.mk/Preneo: D. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track