Saslušanje Dragina i Nikezića nastavlja se u nedelju

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević

Saslušanje Dragina i Nikezića nastavlja se u nedelju

Crna Hronika -
Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da će svih devet osumnjičenih, koji su uhapšeni rano u subotu, biti saslušani u zakonskom roku za zadržavanje od 48 sati

BEOGRAD - U Tužilaštvu za organizovani kriminal u subotu veče oko 22 časa prekinuto je saslušanje osumnjičenih za malverzacije sa regresiranim đubrivom, na čelu sa bivšim ministrom poljoprivrede Sašom Draginom i biće nastavljeno sutra u 10 sati, rečeno je u Tužilaštvu.

Saslušanje je počelo u 14 časova i prekinuto je zbog velikog broja osumnjičenih koji redom iznose svoju odbranu.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da će svih devet osumnjičenih, koji su uhapšeni rano u subotu, biti saslušani u zakonskom roku za zadržavanje od 48 sati.

Osim Dragina na saslušanje je priveden vlasnik konsultantske kuće "Ces Mekon" Zvonimir Nikezić, bivši predsednik Upravnog odbora HIP Azotare Pančevo Radoslav Vujačić, bivši zamenik direktora Azotare Mihajlo Grujić, bivši direktor PKB-a Milan Veljović, bivši direktor poljoprivrednog dobra "Aleksa Šantić" kod Sombora Arsenije Katanić, bivši direktor kruševačkog Instituta za krmno bilje Dragi Lazarević, bivša direktorka firme "Invej" Verica Spasić i vlasnik preduzeća "Terabo" Borislav Stojković.

Radisavljević je kazao da se krivicnom prijavom uhapšeni terete da su učinili niz nepravilnosti u vezi sa prometom regresiranog mineralnog đubriva u toku 2009. i 2010. godine koje je po uredbama Vlade Srbije bilo namjenjeno poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzećima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a u kojima država ima svoj kapital.

"To đubrivo su osumnjičeni prodavali licima koja na njega nisu imala pravo i omogućili su da četiri privatna privredna društva dobiju vestačko đubrivo po povlasćenim cenama i na taj način pribave imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara, ili oko pet miliona evra u to vreme, a da za taj iznos istovremeno oštete budžet Republike Srbije", ukazao je tužilac za organizovani kriminal.

On je precizirao da je u ovom slučaju Azotara Pančevo pribavila imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara jer je iskoristila pravo i iz budžeta Republike Srbije povukla iznos koji je bio namenjen za regresiranje proizvodnje mineralnog đubriva.

Prema krivičnoj prijavi, nakon donošenja uredbi Vlade Srbije u kojoj je Dragin bio ministar poljoprivrede, Azotara Pančevo, čiji je stručni konsultant bio Nikezić, stavlja u promet 70.000 tona đubriva.

To đubrivo je zatim usmeravano ka PKB-u, Institutu za krmno bilje i poljoprivrednom dobru "Aleksa Šantić", što bi bila zakonita distribucija.

Međutim, navedene tri firme umesto ka zakonitim korisnicima, preusmerile su đubrivo ka privatnim firmama "Sunce", "Invej", "Terabo", "Mlinostep". Ove firme po važećoj uredbi nisu imale pravo na državne subvencije odnosno na jeftinije đubrivo.

Takođe, oko 40.000 tona đubriva iz Azotare Pančevo preusmereno je na privatne kompanije preko Instituta za krmno bilje, a 30.000 tona preko PKB-a i poljoprivrednog dobra "Aleksa Šantić". To poljoprivredno dobro, prema saznanjima Tužilaštva, koristilo je beneficije da prebija nagomilane dugove, preusmeravajući jeftinije đubrivo ka privatnim kompanijama.

Nakon saslušanja tužilaštvo će odlučiti o pokretanju istrage, a sudija za prethodni postupak odlučiće o zahtevu tužilaštva da se osumnjičenima odredi pritvor.

Dragin je od 2004. do 2007. godine obavljao poslove zamenika sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, da bi u maju 2007. godine postao ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije.

Od jula 2008. do marta 2011. godine bio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Nikezić, javnosti poznat kao vlasnik konsultantske kuće "Ces Mekon", u upravnom odboru "Agrobanke" bio je predstavnik državnog udela. Početkom septembra saslušan je kao svedok u istrazi povodom "Agrobanke".

Nikezićev "Ces Mekon" radio je i na brojnim privatizacijama firmi kao što su "Knjaz Miloš", "Frikom", "Mlekara Šabac", "Trajal", "Beograd film", "Seme", "Veterinarski zavod Zemun", koje je Savet za borbu protiv korupcije ocenio kao sumnjive. Dugogodišnji je saradnik bivšeg premijera Mirka Cvetkovića.

Zvonko Nikezić
Zvonko Nikezić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja