Slika od 30 miliona evra bila u vlažnom podrumu

Detalji pronalaska Rembrantovog dela

Slika od 30 miliona evra bila u vlažnom podrumu

Crna Hronika -
Nakon što je policija našla „Portret oca“, privedeno više osoba koje su posle saslušanja puštene iz pritvora, potvrdio Saša Barjaktarović, šef novosadske kriminalističke policije

NOVI SAD - Istraga se nastavlja.Slika Rembranta van Rijna „Portret oca“ iz 1630. godine, čija se vrednost procenjuje na oko 30 miliona evra i koja je 8. januara 2006. ukradena iz Gradskog muzeja u Novom Sadu, nađena je konzervirana i upakovana u vlažnom podrumu jedne kuće u blizini Sremske Mitrovice, saznaje Kurir!Saša Barjaktarović, šef novosadske kriminalističke policije, kaže da je posle pronalaska slike privedeno više osoba.- Oni su posle saslušanja pušteni iz pritvora, ali smo dobili podatke značajne za dalji tok istrage, koja još nije okončana - navodi Barjaktarović i dodaje da su eksperti potvrdili autentičnost nađene slike.Barjaktarović navodi da su celu akciju izveli inspektori novosadske kriminalističke policije i Uprave kriminalističke policije, u saradnji s kolegama iz više evropskih zemalja i zemalja u regionu.- Ovo je višegodišnja akcija koja je detaljno i iscrpno sprovođena na ovom teškom razbojništvu. Naime, u zoru 8. januara 2006. godine dvojica maskiranih i naoružanih razbojnika upali su u Zbirku strane umetnosti Muzeja Grada Novog Sada i vezali dvoje zaposlenih. Usledila je detaljna premetačina, posle čega su odneli Rembrantovu sliku - kaže Barjaktarović.On podseća da su tom prilikom ukradene i slike „Glava Hrista“ nepoznatog autora, „Pejzaž sa pecarošem“ Frančeska Mola, kao i Rubensov „Portret Seneke“.- Pljačka je bila pažljivo osmišljena i vešto izvedena, a sve slike su bez ikakvih oštećenja izvađene iz ramova u kojima su bile - rekao je Barjaktarović.Lopovi vole vredna umetnička delaKrajem 2008. mermerna skulptura „Portret devojčice“, delo vajara Antuna Augustinčića, zaplenjena je na graničnom prelazu Batrovci prilikom pokušaja iznošenja iz Srbije.U aprilu 2012. u beogradskom naselju Kaluđerica nađena je slika Pola Sezana „Dečak u crvenom prsluku“, čija je vrednost procenjena na 100 miliona evra! Slika je ukradena 2008. godine iz muzeja u Cirihu.Jedna od najspektakularnijih krađa odigrala se 2004. godine u Oslu, kad su dvojica maskiranih kriminalaca ukrala sve slike Edvarda Munka, među kojima je i čuveni „Krik“.

Rembrantova slika, Rembrant van Rijn, slika Portret oca, podrum, Sremska Mitrovica
Rembrantova slika, Rembrant van Rijn, slika Portret oca, podrum, Sremska Mitrovica

Rembrantova slika nađena je kod Sremske Mitrovice
Rembrantova slika nađena je kod Sremske Mitrovice

U muzeju od 1966. godineRembrantova slika „Portret oca“ u Gradskom muzeju u Novom Sadu, prema rečima kustosa Ljiljane Lazić, nalazi se od 1966. godine, kad ju je donirao dr Branislav Ilić, u čijoj se kolekciji prethodno nalazila.- Zvanično, ovo nije originalno Rembrantovo delo, već verna kopija izuzetne vrednosti! Pravi naziv slike je „Portret starca sa krznenom kapom“, koju je između 17. i 18. veka uradio nepoznati kopista. Naime, pretpostavlja se da je Rembrantov original izgubljen, a 1633. godine holandski umetnik Jan Georg van Vlit je uradio grafiku na osnovu koje su izrađene kopije, među kojima je i ova koja je bila u novosadskom muzeju. Ipak, ne može se isključiti mogućnost da je upravo ovu kopiju koja je u posedu Gradskog muzeja, naslikao upravo Rembrant van Rijn, ali to nikada nije dokazano. Svakako, ovo delo je od izuzetne vrednosti, a kolika je ta vrednost određuje isključivo tržište - kaže kustos Ljiljana Lazić.Srbi krali u MonakuDvojica srpskih državljana starih 37 i 50 godina uhapšena su u Parizu zbog sumnje da su iz vitrine luksuzne prodavnice „Lalik“ u Monaku ukrali kristalnu figuru Nike sa Samotrake, francuskog umetnika Iva Klajna, vrednu 120.000 evra. Policija je u automobilu privedenih našla i torbu od krokodilske kože, vrednu 17.000 evra, koju su takođe ukrali u Monaku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track