SMS MAFIJA: Od TV gledalaca oteli 35 miliona evra

Akcija Graham, 18 uhapšenih

SMS MAFIJA: Od TV gledalaca oteli 35 miliona evra

Crna Hronika -
Privedeni se sumnjiče da su malverzacijama sa SMS porukama u nagradnim igrama pribavili korist od preko 15 miliona evra

BEOGRAD - U policijskoj akciji "Graham" privedeno je 18 osoba, koje se sumnjiče da su malverzacijama sa SMS porukama u nagradnim igrama pribavile korist od preko 15 miliona evra.

Građane su oštetili za 35 miliona evra. Oni se sumnjiče za udruživanje u krivičnom delu: prevara, pranje novca i neovlašćeno korišćenje autorskog dela.

Među uhapšenima su organizatori: Rade Jovičić, vlasnik firme "Fonlider", Radivoje Pušonja, zamenik generalnog direktora "Fonlidera", i Dušan Morača, vlasnik TV Duge i TV Astra.

Zbog sličnih mahinacija i u martu 2010. uhapšena je grupa koja je dobila naziv "SMS mafija", koja je koristeći kompjuterske programe i mobilne telefone uticala na ishode nagradnih igara na Pinku i RTS-u.

U saopštenju MUP-a se navodi da građani koji su se javljali nisu bili uključivani u program, već su stavljani na čekanje kako bi njihovi pozivi ostvarili što veći broj telefonskih impulsa sa dodatom vrednošću.

"U program su uključivani članovi ove organizovane kriminalne grupe koji su davali netačne odgovore, provocirajući na taj način građane da se javljaju. Takođe, organizovana kriminalna grupa osmislila je i programski sadržaj zasnovan na okultizmu, paranormalnim pojavama, proricanju sudbine, tumačenju horoskopa i u astrološkim emisijama stvarala kod gledalaca lažnu sliku da astrolog pogađa detalje iz života lica koja su uključivana u program", navodi se u saopštenju.

MUP saopštava da su članovi ove kriminalne grupe učestvovali u programu po unapred osmišljenom planu, a pozivi stvarnih gledalaca su stavljani na čekanje, sa ciljem da im se što više novca skine sa telefonskih računa.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da je samo na teritoriji Republike Srbije oštećeno oko 163 hiljade građana.

Privedena grupa osumnjičena je za udruživanje u krivičnim delima: prevara, pranje novca i neovlašćeno korišćenje autorskog dela. Građane su oštetili za 35 miliona evra.

Poziv oštećenim građanima

Ministarstvo unutrašnjih poslova moli sve građane koji su oštećeni da u fotokopiji dostave svoje uvećane telefonske račune, kao i podatke kada i koje brojeve telefona su zvali, a nisu bili uključeni u program.Građani se mogu javiti na adresu: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Direkcija policije, Uprava kriminalističke policije, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, Bulevar Mihajla Pupina 2, 11070 Novi Beograd, ili na elektronsku adresu vtk@mup.gov.rs.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja