DRAGOSLAV STEPANOVIĆ ZA KURIR: Treneri neće još dugo moći da taktiziraju i čekaju čudo
Foto: Saša Pavlić

Analiza Evropskog prvenstva

DRAGOSLAV STEPANOVIĆ ZA KURIR: Treneri neće još dugo moći da taktiziraju i čekaju čudo

Francuska 2016 -

Nekadašnji fudbalski reprezentativac i trener u Bundesligi Dragoslav Stepanović, koji je pre nekoliko godina kao strateg niškog Radničkog kratko radio i u Srbiji, samo za čitaoce Kurira analizira zbivanja na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

"Eksperiment sa 24 ekipe na Evropskom prvenstvu, nije doneo bolji fudbal, kvantitet je pobedio kvalitet. Ima mnogo dosadnih utakmica koje je teško gledati.

Prvo iznenađenje je ekipa Velsa koja je osvojila 6 bodova i ispred Engleske osvojila prvo mesto u grupi. Mislim da će ona i u našoj grupi za plasman na Munsijal 2018. imati dominantnu ulogu jer ima dva igrača ekstra klase Bejl i Remzi, koji sami mogu da reše utakmicu. Mislim da je uz Francusku Engleska u pokazala najviše ofanzivnih mogućnosti ali kada ne dajes golove ta ofanziva ostaje zabeležena i pominjemo je samo mi treneri. Gledaoci vape za golovima i pobedama.

Sa do sada završenim utakmicam mislim da je nekoliko timova uhvatilo zalet i da će u zavrsnici Evropskog prvenstva biti timovi koji dominiraju već godinama i u Evropi i svetu. Moglo bi da bude i iznenađenja kao u grupi gde su bili Engleska i Vels gde je Vels neočekivano zauzeo prvo mesto.

Na Evropskom prvenstvu je isto kao i u nacionalnim prvenstvima nema mnogo iznenađenja jer ekipe kao što su Španija, Nemačka, Italija, Francuska, Engleska, Belgija, se bore uvek za vrh a samim tim i za gledaoce i sponzore.

Hrvatska reprezentacija je sastavila dobar tim i ako bude igrala kao do sada mogla bi da se priključi vodećima. Nažalost gledaoci iz ne znam kog razloga pokušavaju sve to da unište i nadam se da im to neće uspeti jer ova generacija ima sve što treba timu da se domogne samog vrha.

Belgijanci su se probudili Slovaci su polako jedan tim koji može da se bori sa velikima. Rusija je ispala i ona poćinje da se priprema za Svetsko prvenstvo koje se održava u Rusiji. Posle prve utakmice sa Englezima očekivao sam mnogo više od njih ali nažalost kao i poslednjih godina nisu uspeli da održe nivo iz prve utakmice i zato i idu kući.Švajcarci su posle toliko godina sa ovom izmešanom i sastavljenom iz mnogih nacija reprezenatacijom možda na dobrom putu da naprave nešto više nego obično i možda če ih trener sa naših prostora dovesti tamo gde nisu nikad bili.Nemačka nije još pokazala igru koja joj je omogućila da postane svetski prvak i večeras je utakmica koju mora da dobije. Svi su sigurni da će se to i desiti i ja se nadam, ali kada vidim ekipu koja je izborila 0:0 protiv Poljaka gde veličaju defanzivnu igru mislim da su Poljaci imali više šansi i da se ekipa Nemačke mucila u stalnom pravljenju igre bez završnice iako ima tolkio igrača koji imaju dobru ili odličnu završnicu ali to još nisu pokazali u ovim utakmicama. Selektor je odlučio da svima pokaže da je Gece pravi igrač - on to zna i može, nažalost ne pokazuje i mislim da će vrlo brzo kao i obično da se nađe na klupi. Selektor Lev nema u napadu mnogo mogućnosti, jer tu je Gomez i Miler ali i jedan i drugi nisu u najboljoj formi.

Veliki timovi imaju i sreću koja je, mislim urođena, tako da se nadam da će Nemci da osvoje prvo mesto i izađu na megdan Slovacima, koji su ih pobedili u prijateljskoj utakmici u Nemačkoj, pre Evropskog prvenstva.Posle završnih utakmica po grupama gde će se još neki timovi boriti za neko bolje mesto očekujem bolji fudbal i kada budu utakmice sve ili ništa treneri mnogih timova neće moći da taktiziraju i čekaju da se desi čudo, ili da čekaju da se protivnik otvori pa da ga izkontriraju nego če morati da se bore za rezulat.Žao mi je što ne mogu više da pišem o fudbalu koji me je oduševio, ali ja sam optimista volim ofanzivni fudbal i čekam utakmice koje će me oduševiti."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track