(VIDEO) BOMBA ZA POBEDU: Francuzi savladali Rumune strašnim golom Pajea u 89. minutu
Foto: Reuters

Premijera Evropskog prvenstva

(VIDEO) BOMBA ZA POBEDU: Francuzi savladali Rumune strašnim golom Pajea u 89. minutu

Francuska 2016 -

Reprezentacije Francuske pobedila je Rumuniju 2:1 (0:0) u prvom meču na Evropskom prvenstvu.

Utakmica Grupe A igrana je na stadionu "Francuska" u pariskom predgrađu Sen Deniju.

Rumunija je bila nadomak senzacije, jer su domaći "trikolori" bili favoriti, ne samo u premijernom duelu na EVRO 2016, već i za osvajanje titule. A onda je u 89. minutu fantastični krilni napadač Dimitri Paje opalio sa više od 20 metara i zario loptu u mrežu za eksploziju oduševeljenja na tribinama, ali i širom Francuske.

All Goals & Highlights - France 2-1 Romania... by Football2Live

Prethodno, domaćina je u 57. minutu u vođstvo doneo Olivije Žiru posle loše reakcije inače odličnog golmana Ćirpijana Tatarušanua. Međutim, izjednačenje je stiglo već osam minuta kasnije. Patris Evra je startovao na Nikolaea Stančua, mađarski sudija Viktor Kasai je dosudio penal, a siguran realizator bio je upravo igrač nad kojim je i načinjen. Domaćin u nastavku meča nije pokazivao da ima snage i energije čak ni šansu da stvori, a kamoli dođe do pobedničkog gola, a onda je sevnula levica Pajea.

Generalno, Francuzi su bili bolji rival, stvorili i više prilika, ali i Rumuni su imali nekoliko sjajnih šansi.

U drugoj utakmici Grupe A u subotu se u 15 sati u Lensu sastaju Švajcarska i Albanija.U drugom kolu 15. juna igraju Rumunija - Švajcarska i Francuska - Albanija.

SASTAVI:

FRANCUSKA: Loris - Sanja, Koščielni, Rami, Evra - Matuidi, Kante, Pogba (od 77. Marsijal) - Paje, Žiru, Grizman (od 66. Koman).

RUMUNIJA: Tatarušanu - Sapunaru, Kirikeš, Grigore, Rac - Stančiu, Hoban, Pintili - Popa (od 82. Torže), Andone (od 61. Alibec), Stanču (od 72. Čipčiu).

Sudija: Viktor Kasai (Mađarska).

TOK MEČA:

Kraj - 2:1!

89. minut - GOOOL - 2:1 - PAJE! BOMBA!

Dimitri Payet Amazing Goal HD - France 2-1... by hdmanga7

77. minut - Još jedna izmena kod domaćina - Marsijal umesto Pogbe.

66. minut - Dešan je odmah reagovao - Koman je zamenio Grizmana.

65. minut - GOOOLLL - 1:1 - STANČU iz penala! Mađar Kasai je pokazao na belu tačku posle starta Evre nad Stančuom, koji je i izveo najstrožu kaznu i bio precizan.

Bogdan Stancu Penalty Goal HD - France 0-1... by hdmanga7

57. minut - GOOOLLL - 1:0 - ŽIRU! Paje je odlično centrirao, a napadač Arsenala nadskočio golmana Tatarušanua, kome ovaj gol ide na dušu.

Olivier Giroud Goal - France 1-0 Romania 10... by photography-hd

56. minut - ŠANSA za Francusku! Paje je napravio dar-mar odbrani Rumunije i nabacio Pogbi na volej. Usledio je žestok šut - neprecizan.

52. minut - ŠANSA za Francusku! Pogba je sjajno uposlio Žirua, koji je pored svog čuvara uputio udarac ka golu, ali pravo u golmana Tatarušanua.

48. minut - ŠANSA za Rumuniju! Kao i prvo, i drugo poluvreme počelo je prilikom za Rumune, i ponovo je nije iskoristio Stanču. Izbegao je ofsajd zamku, našao sa sam na sedam metara od gola, primio loptu na grudi, ali loše šutirao.

46. minut - Sudija Kasai je označio početak drugog poluvremena. Izmena u sastavima nije bilo.

22:00 - Ovako se meč gleda u podnožju Ajfelovog tornja

Foto: AP
Foto: AP

21:48 - Belgijaci gledaju Francuze i Rumune

Kraj prvog poluvremena - 0:0 - Rumuni su u uvodu imali veliku šansu, a onda su Francuzi propustili četiri.

46. minut - ŠANSA za Francusku! Posle kornera sa desne strane, Žiru je ostao sam i glavom šutirao - preko gola.

45. minut - Žuti karton za Rumuna Raca, jer je Žirua šutnuo u glavu.

44. minut - Pogba je bio u dobroj poziciji posle prekida, ali je promašio loptu.

38. minut - Gostujući navijači su zadovoljni rezultatom.

36. minut - ŠANSA za Francusku! Paje se iskrao odbrani Rumuna, primio loptu iz auta, dobro centrirao, na loptu je naleteo Grizman, ali je pucao pored gola.

30. minut - Presek: 54-46 odsto poseda lopte, 5-4 šuteva na gol, 3-2 u kornerima...

14. minut - ŠANSA ZA FRANCUSKU! STATIVA! Pogodio ju je Grizman, udarcem glavom iz neposredne blizine. Tome je prethodio centaršut Sanje sa desne strane i nespretna intervencija Kirikeša.

10. minut - ŠANSA za Francusku! Paje je odlično centrirao, Žiru glavom šutirao, za malo pored gola, za uzdahe domaćih navijača.

5. minut - ŠANSA za Rumuniju! Stanču je iz blizine pogodio golmana Lorisa.

1. minut - Meč je počeo!

20:54 - Kraj ceremonije!

Svečano otvaranje je završeno preletanjem aviona iznad stadiona. Rezervni igrači su izašli na teren i krenuli ka klupama.

20:53 - Oland i Kolina

Predsednik Francuske Fransoa Oland u društvu legendarnog sudije Pjer Luiđija Koline.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

20:49 - Ceremonija iz ptičje perspektive

20:46 - Svečano otvaranje pod nazivom "Dobrodošli u Francusku" je u toku

20:45 - Organi bezbednosti su na oprezu

Foto: AP
Foto: AP

20:35 - Navijači su našpanovani

20:30 - Evo stadiona "Francuska" pola sata pre početka meča

20:25 - Kontroverni Kasai sudi na premijeri

Mađar Viktor Kasai delegiran je za večerašnji meč. Zašto se on smatra kontrovernim sudijom saznajte OVDE.

20:20 - Nova frizura Pola Pogbe

20:15 - Zavirite u svlačionice

20:10 - Skandal u španskoj reprezentacijiŠpanski mediji tvrde da je njihov golman David de Hea bio učesnik seks skandala 2012. godine, ali je čuvar mreže Mančester junajteda to oštro demantovao.

20:05 - Savo Milošević u komisiji za biranje najboljih pojedinaca na EPPotpredsednik Fudbalskog saveza Srbije i bivši reprezentativac Savo Milošević biće jedan od 13 tehničkih posmatrača na Evropskom prvenstvu koji će birati najbolje pojedince na takmičenju u Francuskoj.Njegov zadatak, zajedno sa još 12 saradnika, biće pažljivo praćenje takmičenja i podnošenje izveštaja o napredovanju na osnovu kojih će biti odlučeni dobitnici nagrada.Prvi zadatak biće da izaberu igrača utakmice za svaki duel na šampionatu. Da bi neki fudbaler bio izabran moraće da ispuni odredjene kriterijume, poput veštine u napadu i odbrani, učešću u akcijama, taktičku zrelost i efikasnost, kao i pozitivan stav u vezi sa "UEFA Respect" kampanjom.Tehnički posmatrači će izabrati igrača turnira, najboljeg mladog fudbalera rodjenog posle 1. januara 1994. godine, najbolji tim šampionata, kao i najlepši gol svakog kola.Pored Miloševića, tim još čine Joan Lupesku, Aleks Ferguson, Dejvid Mojes, Tomas Šaf, Miksu Patelalnen, Geret Sautgejt, Peter Rudbek, Hines Melendes, Žan-Pol Briger, Alan Žires, Žan-Fransoa Domerž i Paki Boner.Milošević je sa pet golova bio najbolji strelac Evropskog prvenstva 2000. godine. On je na 102 utakmice za reprezentacije Jugoslavije i Srbije postigao 37 pogodaka.

20:00 - Pratite EVRO 2016 sa Predragom RajkovićemReprezentativni golman Predrag Rajković komentariše EVRO 2016 za Kurir. Evo njegove najave prvenstva u Francuskoj.

19:50 - Bezbednost na prvom mestuNajveće brige organizatora vezane su za bezbednost učesnika i navijača zbog terorističkih pretnji. Tako je danas, samo nekoliko sati pred početak prve utakmice, policija evakuisala sve iz pres centra stadiona "Francuska".

19:45 - Počinje!Ovo je 15. izdanje kontinentalnog šampionata, a četvrto uzastopno bez naše reprezentacije, iako prvi put EVRO ima 24 učesnika. Kompletnu najavu Evropskog prvenstva u Francuskoj možete pročitati OVDE.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track