FIFA ŠOKIRALA SVET: Lionel Mesi proglašen za najboljeg fudbalera u 2019. godini (VIDEO)
Foto: EPA/MATTEO BAZZI

ŠESTI PUT

FIFA ŠOKIRALA SVET: Lionel Mesi proglašen za najboljeg fudbalera u 2019. godini (VIDEO)

Fudbal -

Fudbaler Barselone i reprezentativac Argentine Lionel Mesi proglašen je najboljim fudbalerom sveta za 2019. godinu, a nagrada mu je uručena na svečanoj ceremoniji u milanskoj "Skali".

FIFA je izabrala Mesija u konkurenciji Holanđanina iz Liverpula Virdžila Van Dajka i Portugalca iz Juventusa Kristijana Ronalda.

Van Dajk je važio za favorita, ali je nagrada ipak otišla u ruke Argentinca.

Mesiju je ovo šesti put da dobija laskavo priznanje i time je otišao korak ispred Ronalda.

On je sa Barselonom osvojio titulu u Španiji, a sa "gaučosima" treće mesto na Kopa Amerika, a bio je najbolji strelac La Lige i Lige šampiona.

Za najbolju fudbalerku godine proglašena je Megan Rapino, reprezentativka SAD i igračica američkog Rejna.

U najboljem timu godine su golman Alison, defanzivci Matijas de Liht, Marselo, Serhio Ramos i Virdžil van Dajk, vezisti Frenki de Jong, Eden Azar i Luka Modrić, kao i napadači Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo i Kilijan Mbape.

Nagrada "Ferenc Puškaš" za najbolji gol u prethodnoj godini delo je fudbalera Fehervara Danijela Žorija za pogodak na utakmici protiv Debrecina.

Trener Liverpula Jirgen Klop izabran je za najboljeg trenera u prethodnoj godini, pošto je sa "crvenima" osvojio Ligu šampiona i zauzeo drugo mesto u Premijer ligi, a Džil Elis selektorka SAD proglašena je za najboljeg ženskog trenera, posle osvajanja Svetskog prvenstva.

Reprezentativac Brazila i čuvar mreže Liverpula, Alison, izabran je za najboljeg golmana u prethodnoj godini, dok je kod žena za najbolju proglašena Holanđanka Sari van Fenendal.

Nagrada za fer-plej pripala je Marselu Bjelsi i Lidsu, koji su pustili protivnika da postigne gol.

(Kurir.rs/Kurir sport, Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track