ZVEZDA LIDER U REGIONU: Omladinski pogon šampiona prati najveći broj klinaca!
Foto: Www.crvenazvezdafk.com

fabrika fudbalera

ZVEZDA LIDER U REGIONU: Omladinski pogon šampiona prati najveći broj klinaca!

Fudbal -

Glavni trener Omladinske škole Crvene zvezde Nikola Jelić otkrio zanimljive podatke

Prethodna godina je bila veoma uspešna za Omladinsku školu Crvene zvezde, što pokazuju svi ostvareni rezultati koje mladi fudbaleri beleže u domaćim, ali i u međunarodnim okvirima. Ipak, kao prioritet se postavlja razvitak i pravljenje igrača za prvi tim, a glavni trener Zvezdine fudbalske fabrike- Nikola Jelić, ponosno se osvrnuo na sve urađeno u 2019. godini.

- Moramo da budemo zadovoljni posle ovakve godine i da poželimo da svaka sledeća bude slična ovoj. Ipak, Zvezda je veliki klub u kom ne smete da se zadovoljavate urađenim i ne postoji minuli rad. Uvek se traži više, a obaveze prema imenu i grbu nas teraju da budemo bolji.

foto: Www.crvenazvezdafk.com

Nezaobilazni u priči su omladinci. Dečaci koji su obezbedili evropsko proleće u Ligi šampiona za mlade i koji će 11. februara odmeriti snagu sa moldavskim Šerifom.

- Drago mi je što su u žiži javnosti, jer oni to zaslužuju. Pozitivni rezultati utiču na našu Omladinsku školu i njen renome. U odnosu na prošlu godinu smo iskoračili i u evropskim okvirima. Moram da napomenem da je to uradila generacija fudbalera rođenih 2002. godine i da smo najmlađi tim u Omladinskoj Ligi šampiona. Slično je i u domaćim okvirima, jer smo napravili zaokret da sa svim generacijama igramo sa godinu dana mlađim dečacima.

Jelić je pak svestan da su kriterijumi za igranje u prvom timu Crvene zvezde veći u odnosu na ranije, pre svega zbog igranja Lige šampiona.

- Kriterijumi su drastično podignuti. Moram da priznam da ni Omladinska škola u prvom trenutku nije bila spremna da odgovori tim zahtevima, ali se prilagođavamo svemu. Teško je praviti rezultate u Evropi i stvarati igrače. Lakše je kad ste u podređenoj ulozi, kada nemate breme rezultata i kad niste prvi na tabeli, ali ovako je veći izazov za sve nas. Vladan Milojević i njegov stručni štab su postavili visoke kriterijume. Naravno, žao nam je što nije bilo više igrača iz škole, ali razumemo okolnosti. Ipak, Borisav Burmaz i Miloš Pantović su debitovali jesenas za prvi tim, a nadam se da će još neki igrači uskoro dobiti priliku kod Dejana Stankovića.

foto: Www.crvenazvezdafk.com

Upravo je Grafičar, kao razvojni tim Crvene zvezde, spona između juniorskog i seniorskog fudbala.

- Grafičar je stepenik koji je neophodan prvom timu Crvene zvezde. Neko može direktno iz omladinaca u prvi tim, ali češći su slučajevi da mlad igrač treba da se prilagodi seniorskom fudbalu i tu se vidi vrednost Grafičara. Mi vodimo računa o kompletnoj Omladinskoj školi naše filijale i sve selekcije sem pionira igraju u najvišem rangu takmičenja, a s obzirom na to da su i oni trenutno prvi, verujemo da će se od naredne sezone i to promeniti. Imamo ogromno poštovanje za Slobu Govedaricu, predsednika Grafičara, kao i sjajnu saradnju sa Milijom Žižićem i Aleksandrom Lukovićem. Moram da napomenem da imamo igrače iz škole i van Grafičara na pozajmicama te da i njihov razvoj pomno pratimo.

U Omladinskoj školi važan je, ne samo razvoj igrača, već i trenera.

- Treneri su velika snaga naše Omladinske škole. Srećni smo što sve stručniji kadrovi dolaze u klub. Na novoformiranoj UEFA licenci za omladinski fudbal, koja je počela u oktobru, od svih prvoligaša, samo je Crvena zvezda poslala četiri trenera. To pokazuje naš pravac delovanja, jer želimo da imamo školovane trenere i ulažemo u njih. Ljudi misle da kod nas sve glatko prolazi, ali nije tako. Svakodnevno radimo sa njima, ali najvažnije od svega je da nema sujete i da su oni spremni da napreduju. Grešaka ima, ponekad i oni uđu u zonu komfora i opuste se, ali brzo primetimo i reagujemo na to. Uskoro će nam se priključiti i Stefan Čikić koji će biti deo stručnog štaba jednog od baznih godišta. Naše dete i momak koji je pobedio leukemiju.

foto: Www.crvenazvezdafk.com

Škola već tri godine ima skaute koji rade volonterski i iz ljubavi prema klubu, što je jedinstven slučaj u svetu.

- Imamo dobar skauting, ipak i tu ima prostora za napredak. Zahvalni smo našim volonterima u skauting službi, koji već treću godinu rade iz ljubavi prema klubu. To je jedinstven projekat koji je koordinator baze Vladimir Cvjetićanin pokrenuo, a naravno, uključeni smo i Dragan Mladenović i ja. Oni nas već tri godine svakodnevno izveštavaju o najtalentovanijim dečacima koji se pojave u njihovim regionima, a nivo profesionalizma im je takav kao da rade za milione. Mi smo u ovom trenutku lideri u regionu po pitanju praćenja dečaka. Trudimo se da delujemo i van područja Balkana i biće i stranih talentovanih dečaka kod nas. Konkretno, dovođenje Ričarda Odade je pravi potez, a to govori i činjenica da će on tokom proleća nositi dres seniorskog tima Grafičara, a verujem da će nakon toga preći i u prvi tim Crvene zvezde.

foto: Www.crvenazvezdafk.com

Nema mnogo odmora za vodeće ljude u Omladinskoj školi, jer je prelazni rok pred njima.

- Dosta toga smo već uradili pre mesec dana po pitanju dolazaka nekih dečaka. Neće biti mnogo promena. Ipak, prebacili smo osmoricu kadeta, što u omladince Zvezde, što u omladince Grafičara, jer smatramo da su prerasli taj nivo takmičenja, što sa fizičke, što sa intelektualne strane. To su: Andrej Đurić, Vukašin Krstić, Uroš Lazić, Vladimir Miletić, Nikola Stanković, Živan Ramović, Marko Ćopić i Bogdan Petrović, koji su sjajno igrali pod komandom Marka Neđića - ističe Jelić.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track