VASKRS 1938. GODINE: Kraljevina Jugoslavija, u Beogradu, igraju Jedinstvo i Hajduk!
Foto: Privatna arviha

vremeplov

VASKRS 1938. GODINE: Kraljevina Jugoslavija, u Beogradu, igraju Jedinstvo i Hajduk!

Fudbal -

Kapiteni dva kluba, dve legende fudbala, Branislav Bane Sekulić i Jozo Matošić odlučili su da pred početak utakmice strane izaberu na tradicionalan način. Pošto je utakmica igrana na pravoslavni Vaskrs 24. aprila 1938, dva kapitena beogradskog i splitskog kluba, tucanjem jajima rešili su koji će od njih da izabere stranu za svoj tim. Sve uz odobravanje i smešak glavnog sudije Zagrepčanina Dragutina Bažanta, te igrača Jedinstva Aleksandra Aranđelovića.

Bilo je to jedno normalno vreme u Kraljevini Jugoslaviji, vreme tolerancije. List "Politika" je o celom događaju posvedočila fotografijom, a list "Vreme" opisom:

"Kad je sudija g. Bažant izišao na sredinu igrališta i dunuo nekoliko puta u pištaljku pozivajući kapitene da biraju strane, došli su Jozo Matošić i Bane Sekulić. Svaki od njih držao je u ruci po jedno uskršnje jaje. Bane je imao crveno, a Joza šareno."

foto: Privatna arviha

Kad je sudija iz Zagreba pitao: "Krunu ili glavu?", odgovorio mu je Jozo Matošić, golman i kapiten splitskog Hajduka:

"Mi ćemo, po srpskom običaju, tucajući jaja rešiti izbor strana, pošto je danas pravoslavni Uskrs, a mi smo gosti."

Izveštač Borivoje Kesić, inače fudbaler beogradske Jugoslavije, kaže da sudija nije imao ništa protiv:

"Ali se desilo čudo. Jozo je razbio vrh crvenog jajeta, a Bane "šotku" šarenog. Prema tome tucanje se svršilo nerešenim rezultatom. Zato je sudija bio prinuđen da "vrti" dinar. Jozo je dobio pravo da bira stranu. I on je izabrao sunce iza leđa.

foto: Privatna arviha

Jedinstvo je igralo bolje na početku utakmice i povelo je sa 2:0. Izveštač lista "Vreme", koji je stajao pored Hajdukovog gola, tada je dobacio kapitenu Splićana da im je loše pošlo:

- Ne treba se plašiti. Prslo je i moje i Banetovo jaje. Biće nerešeno, gospe mi - odgovorio je Jozo Matošić.

I već u 20. minutu njegov brat Frane Matošić glavom je smanjio na 2:1, a četiri minuta pre kraja utakmice i doneo Splićanima bod.

Zanimljivo, utakmica je na kraju završena remijem, odnosno podelom bodova, 2:2, baš kao i okršaj u vaskršnjem tucanju jajima. U isto vreme, u Beogradu je odigran i veliki jugoslovenski derbi, između BSK i zagrebačkog Građanskog, u kojem su slavili gosti, rezultatom 2:0, jer su Bskovci igrali bez petorice standardnih prvotimaca.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track