PREDSKAZANJE ZA TITULU: Ljupko o kiši u Bariju, cigaretama i zašto je posle raspada Juge sve otišlo u p.. m..
Foto: Www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitić

ovo sigurno niste znali

PREDSKAZANJE ZA TITULU: Ljupko o kiši u Bariju, cigaretama i zašto je posle raspada Juge sve otišlo u p.. m..

Fudbal -

Neobičan detalj po sletanju na jug Italije ostao je urezan trofejnom treneru u sećanju, kao i još nekoliko detalja koji dosad nisu izašli u javnost

Ljupko Petrović je u velikom intervjuu Kuriru otkrio niz detalja koji dosad nikada nisu objavljeni u javnosti, a vezani su za finale Kupa evropskih šampiona 1991. godine i pobedu nad Marseljom od 5:4. O kiši koja je dočekala ekspediciju Crvene zvezde kada je avion sleteo u Bari, provokacijama kojima je pribegao Brazilac Mozer u finalu, broju cigareta koje je popušio tokom finala, kao i raspadu SFR Jugoslavije posle najvećeg sportskog uspeha u istoriji te države.

Sećate li se nekog posebnog detalja pri dolasku na jug Italije?

- Kada smo izašli iz aviona, došao je autobus po nas. Odjednom je počela kiša. Dok smo došli do autobusa bili smo mokri. Počeli smo da kukamo i žalimo se... Jedan čovek koji je bio zadužen da brine o nama, rekao mi je tada - budite srećni što vas je dočekala kiša! Pitam, zbog čega? A, on kao iz topa. Ko u Bari dođe sa kišom, odlazi sa suncem! Kiša u Bariju vrlo retko pada, a sunce je non-stop. Eto, i tu je bilo neke simbolike. Kazao sam mu, ako bude tako, zajedno ćemo slaviti. Posle utakmice, taj Italijan je bio na slavlju sa nama. Rado ga se sećam i pamtim ga po tim rečima - vraća film Ljupko Petrović.

Kako ste se osećali tokom utakmice, koji detalj pamtite?

- Za utakmicu se ne sećam, ali penale dobro pamtim... Pre nego što je Pančev izveo penal, Brazilac Mozer je prišao Zvezdinoj klupi i počeo da nam čestita. Povukao sam se, nisam hteo da mu pružim ruku, jer sam smatrao da hoće da nas maleriše. Džaja je sageo glavu u moje krilo, a ja sam kroz prste gledao u Pančeva kako se zaleće ka lopti. Jao Dragi, za sedam sekundi postajemo prvaci Evrope, šapnuo sam Džaji. Pančev je dao gol, ja sam skočio, onda i Dragan i nastalo je slavlje. Ludnica! Nisam tada bio ni svestan šta smo učinili, šta znači biti prvak Evrope.

Zna li se koliko cigareta ste popušili za vreme finala?

- Ha, ha, ha... Ne znam. (smeh) Niko nije brojao. Ma, pravo da vam kažem nisam ni imao vremena da pušim. Zaboravi čovek na cigarete zbog utakmice. Poslednjih osam godina ne pušim, bacio sam sve. Ne treba mi to.

foto: Www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitić

U isto vreme kad je Zvezda osvajala Evropu, raspadala se Jugoslavija. Koliko vam je bilo teško?

- Najsrećniji sam bio u momentu osvajanju titule Kupa evropskih šampiona, a najnesrećniji kada se raspadala Jugoslavija. To su dve krajnosti koje su nas koštale, najviše Crvenu zvezdu. Nije nam omogućeno da uzmemo još dve ili tri titule u Evropi, klub je morao da prodaje igrače. Sve je otišlo u p... materinu, da izvinete - bio je iskren Ljupko Petrović.

Kurir sport/Aleksandar Radonić

Foto Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track