PREMINULA BORJANOVA BAKA ŠTEFICA: Ostaće upamćena njena izjava za hrvatske medije o Krajini
Foto: Starsport©

TUŽNA VEST

PREMINULA BORJANOVA BAKA ŠTEFICA: Ostaće upamćena njena izjava za hrvatske medije o Krajini

Fudbal -

Tužna vest stiže iz Hrvatske, tačnije iz mesta Kričke kod Drniša. U 85. godini preminula je Štefica Borjan, baka proslavljenog reprezentativca Kanade i dugogodišnjeg čuvara mreže Crvene zvezde Milana Borjana, koji bi tokom leta mogao da se vrati u srpski fudbal.

Kako prenosi "Slobodna Dalmacija", Borjanova baka preminula je u mestu u kojem je već godinama živela, a u tamošnjoj javnosti to je izazvalo mnogo pažnje. Štefica je prethodnih godina nekoliko puta pričala za hrvatske medije, uglavnom iz drugačijeg ugla od Milana - zamerala mu je što u javnosti govori o ratu, "Oluji", padu Krajine, danima u izbeglištvu, teškom životu koji je usledio...

"Normalno da sam ljuta, trebalo je da makar malo pobedi u Kanadi. Neka je primio četiri gola, šta ću mu ja? Je l sam mu ja kriva?", pitala je hrvatske novinare Milanova baka i nastavila: "On nije rekao ništa naročito, samo da je rođen u Kninu. I da voli, kako se kaže to... Krajina, je*ala ga Krajina. Ja sam bila odmah ljuta, šta spominješ Krajinu? Baba ti je Hrvatica, a tata napola Srbin i napola Hrvat. Nema u familiji neke mržnje, niko nikoga ne mrzi i niko nikoga ne prezire."

Štefica je svojevremeno govorila o napuštanju Knina, prvo u Beograd i zatim u Kanadu.

"Najpre mi smo za Beograd otišli u kombiju, a Audi kojeg smo ostavili su nam posle ukrali. Kakvi traktori, kakve gluposti. Borjani su uvek bili gospoda. Mi nikada ne govorimo što je nama zapaljeno i uništeno. Rat ne donosi nikome ništa dobrog, zato sam ja rekla 'Je*ala ga Krajina', misleći zapravo - j*bo ih rat. Milan je uprkos ratu imao lepo detinjstvo dok nisu otišli iz Knina. Najpre za Beograd, a onda nakon pet godina i u Kanadu. Ja u tu Kanadu nisam htela da idem s njima, vratila sam se u moje Kričke jer mi se ni u Beogradu nije baš nešto previše sviđalo", govorila je Štefica, uz osvrt na karijeru svog sina koji je trebalo da brani za Hajduk iz Splita:

"Moj Boško, Milanov otac, bio je sjajan golman, trebalo je da potpiše za Hajduk. Branio je fenomenalno za DOŠK dugi niz godina... Šta se tu ima koga tužakati, on je rekao svoje gluposti, ovi na stadionu svoje i neka na tome završi. Ne znam koliko ću ja još živeti, ali živeti treba sa što više zadovoljstva i što manje mržnje."

Baka Štefica je tom prilikom otkrila i da ona nije želela da živi u Kanadi jer je Hrvatica, pa se vratila u Kričke. Rodno mesto Milana Borjana je Kričke, naselje u blizini Drniša koje je na popisu iz 2011. godine imalo 235 stanovnika. Drniš u kojem trenutno živi oko šest hiljada stanovnika nalazi se južno od Knina, a tokom postojanja Republike Srpske Krajine bio je najjužnija opština u sklopu proglašene srpske države na teritoriji današnje Hrvatske.

Kurir sport / Mondo

Bonus video:

00:40

Borjan pravio ajvar sa suprugom i sinom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track