IZGLEDAJTE ZAVODLJIVO UJUTRU: Tri frizure koje možete da napravite dok spavate
Foto: Profimedia

IZGLEDAJTE ZAVODLJIVO UJUTRU: Tri frizure koje možete da napravite dok spavate

Fudbal -

Predstavljamo tri frizure koje možete napraviti dok spavate! Zahtevaju malo truda i omogućavaju opuštanje, a zahvaljujući njima lice izgleda zavodljivo u jutarnjim časovima pred odlazak na posao.

Kako da kosa ostane potpuno ravna u toku noći? Kao tek ispeglana u jutarnjim časovima?

Kosa je potpuno ravna uveče ali joj se u toku noći dogodi nešto? Jednostavno po ustajanju krajevi su izvijeni, a samo teme glave vlažno? Evo šta se dešava sa kosom i kako zadržati ravnu frizuru!

U letnjim mesecima vrućina u toku noći irtira vlasi kose i kože glave. Sama površina glave počinje da se znoji pa se kapljice znoja spuštaju uz vlasi. Lepe se za iste, tako da se usporeno regenerišu i obnavljaju. Zajedno sa kapljicama znoja mešaju se prašina i bakterije, usporavajući rast kose.

Kako bi kosa ostala zdrava i jaka traži adekvatnu jastučnicu. Svilena struktura podstiče znojenje, što nije nimalo prijatno. Sa druge strane, pamučne posteljine upijaju znoj sa glave sprečavajući zadržavanje na vlasima kose, tako da je buđenje prijatno, nema neprijatnog svraba usled znojenja i frizura je na mestu!

Dobra posteljina je važna, ali nekad nije dovoljna. Prevrtanje po krevetu zbog košmara, takođe lomi vlasi kose i čini frizuru lošom nakon ustajanja. Kako bi kosa ostala ravna traži nekoliko minuta pažnje pred odlazak u krevet!

Gumica koja nije suviše jaka, treba lagano da pokupi kosu na temenu. Od ključnog je značaja da skupljanje kose bude nežno, kako bi teme glave moglo da se odmori u toku noći. Kada se skupljena kosa podigne iznad jastuka koža vrata i glave može da diše. Sprečava se znojenje i menjanje frizure tokom noći. Nakon ustajanja vlasi su prave i nežne, spremne da sijaju tokom celog dana!

Gustoj kosi nije dovoljno vezivanje i podizanje iznad glave kako bi ostala ravna i kao tek ispeglana narednog jutra. Prelama se na mestu gde je vezana gumica, a često se teme umori i boli od pritiska iste. Zato sledeći trik odmara gustu kosu i omogućava joj željeni izgled i urednost. Skupljaju se vlasi, ali ovog puta kao da se pravi nizak rep tik uz vrat. Maramom od prijatnog materijala umotava se kosa, tako da izgleda kao zmija. Na početku se jedan kraj marame pričvrsti gumicom i zatim uvija niz kosu, sve do krajeva vlasi. Zatim se tu vezuje još jedna prijatna i tanka gumica kako bi marama ostala učvršćena.

Na taj način se sprečava gužvanje guste kose, tako da svaka vlas ostaje na svom mestu!

Dosta o ravnoj kosi, danas su sve popularniji talasi!

Kako do ležerne talasaste frizure u toku noći?

Veliki ležerni talasi koji opušteno padaju daju licu odmoran izgled. Jednako dobro stoje kraćoj frizuri do ramena, ali i dugačkoj kosi. Kako bi se talasi održali tokom celog dana, potrebno je podeliti kosu u jednake delove i zatim je uviti!

Izrazito gusta kosa zahteva podelu od šest do osam pramenova, dok je ređim i tanjim vlasima potrebno četri pramena za pravljenje lokni u toku noći. Pramen se vezuje gumicom kao klasičan rep i zatim uvija oko iste. Izbegava se jako zatezanje, jer sprečava kožu glave da diše i vrši jak pritisak na nju. Laganim uvrtanjem dobija se mala punđa koja se pričvršćuje još jednom gumicom ili šnalom. Kada su svi pužići uvijeni, kosa se uvija u maramu, kako se frizura ne bi rasula u toku noći.

U jutarnjim časovima pužići zahtevaju odvijanje, za koje je potrebno od tri do pet minuta. Pojavljuju se talasaste vlasi koje su pravo osveženje za celokupan izgled lica!

Osetljoj i lomljivoj kosi ne prija pretohodno pomenuti metod pravljenja lokni u toku noći. Oštećena kosa zahvteva dodatnu pažnju i potrebna joj je maska koja će je hidrirati. Često u nedostatku vitamina i minerala vlasi postaju krhke i opadaju, pa je uvijanje pužića pravi šok za njih! Vlasi su ponekad naporne. Izgledaju neuredno i oštećeno u jutarnjim časovima i kao da traže da se tog trenutka primeni sve o kosi što se ikada čulo i naučilo. Jutro ne daje prostora za pripremanje prirodne maske i druge tretmane. Vlasi se mogu smiriti i imati zavodljiv talasast izgled uz pomoć krpica.

Jedna tretra pelena ili kuhinjska krpa isečena po dužini daje desetak krpica. Oko svake krpice uvija se kosa. Zatim se ona vezuje, odnosno spaja se gornji i donji kraj krpice. Dobija se kružić iz kog vlasi ne mogu da ispadnu i zahvaljujući kom se uvijaju u toku noći. Po rasplitanju ležerna talasasta frizura nikog ne ostavlja ravnodušnim!

Bujne lokne ne mogu ostati neprimećene! Vredi ih isprobati jer se i one prave u toku noći.

Kako bi lokne bile bujne kosa zahteva kvašenje. Kada je vlažna prave se kikice. Broj kikica je individualan, više od deset učiniće kosu raskošnom. Dve do tri kikice prave nešto umereniju varijantu lokni za ozbiljan poslovni sastanak!

Vlasi se suše tokom noći, a vlaga pomaže prilikom uvijanja kose. Rezultati mogu trajati do sledećeg pranja, ali je u međuvremenu neophodna hidratacija. Nanošenje prirodnog seruma koji hrani unutrašnjost kose lokne ostaju mekane i nežne. U suportomnom mogu delovati kruto i neuredno!

Kako bi se sačuvale u narednim danima, od stare pamučne majice može se napraviti turban. Uvijanjem majce oko glave sprečava se lomljenje vlasi i kvarenje lokni, tako da svakog jutra izgledaju sveže i uredno! Majica se može vezati gumicom kako debeo čvor ne bi nažuljao vrat i poremetio san.

Pravljenjem frizure u toku noći sprečavaju se oštećenja kose toplotom pegle i uvijača. Vlasi ostaju sjajne i zdrave, ulepšavajući čitavo lice!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track