VELIKO ŠKOTSKO SRCE! Tartan armija ponovo ODUŠEVILA Srbiju: Nekada ČISTILI SNEG u Novom Sadu, a sada pomažu BOLESNOJ DECI! VIDEO
Foto: BETA

SVAKA ČAST

VELIKO ŠKOTSKO SRCE! Tartan armija ponovo ODUŠEVILA Srbiju: Nekada ČISTILI SNEG u Novom Sadu, a sada pomažu BOLESNOJ DECI! VIDEO

Fudbal -

Škoti su specifični kao narod, imaju svoje vrline i principe, a i njihovi navijači takođe imaju posebnu kulturu.

Primer njihove navijačke kulture već smo mogli da vidimo 2013 godine kada je Škotska u okviru kvalifikacija za SP u Brazilu, gostovala u Novom Sadu.

Tada je njih tridesetak koji su doputovali čistilo samoinicijativno stadion "Karađorđe" od snega.

Samo su se pojavili na kapijama stadiona u Novom Sadu, uzeli lopate u ruke i krenuli da čiste sneg koji je u Novom Sadu neprestano padao i doveo u pitanje odigravanje meča.

Sneg je nestao uz pesmu momaka u kiltovima, pojedini su se čak skinuli su se do pasa, iako je temperatura u Novom Sadu bila oko nule.

foto: Profimedia

- Imamo dimenziju kad je škotski fudbal u pitanju, koja nije realna. Škotska je uz Englesku jedna od najstarijih zemalja koje su počele da igraju fudbal, imaju posebnu tradiciju i nivo kultura življenja u Škotskoj, fudbal imaju uz derbi koji ima posebnu dimenziju, sportsku i versku. Kad oni igraju, sve staje u Škotskoj. Počeli su pre 150 godina da igraju fudbal. Imaju kvalitet i vanserijske igrače u Mančesteru i Liverpulu - rekao u najavi meča Ljubiša Tumbaković, upravo podsetivši na kulturu i ljubav prema ovom sportu, iako im je reprezentacija uvek bila prosečna i na veliki turnir čekaju još od 1998. godine, kada su otvorili Mundijal protiv Brazila.

foto: Printskrin

Međutim to nije sve od njih te 2013 godine

Škoti imaju navijačku humanitarnu organizaciju"Tartan armi sanšajn epiel" koja svako svoje gostovanje obeleži akcijom.

Tartan armija u zemlji gostovanja izabere organizaciju kojoj će donirati novac, pa je te 2013. godine izbor pao na SOS Dečje selo „Dr Milorad Pavlović” u Sremskoj Kamenici.

Škotski humanitarci su pre utakmice uručili donaciju od 1.500 evra, a sada su rešili da učine isto, iako ne dolaze u Beograd.

Sada je izabrana organizacija Evo Ruka, Udruženje roditelja dece i mladih sa smetnjama u razvoju iz Zemun Polja.

Ova donacija biće čak 78. za ovu škotsku navijačku grupu, koja će sigurno biti dobrodošla u Srbiju sledeći put, kada korona nadamo se, bude prošlost.

Srbija i Škotska sastaju se u četvrtak u 20.45, u baražu kvalifikacija za EURO 2021.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja