Najnovije vesti

UMRO JE DRUG TITO! Dok je ceo Poljud GRCAO U SUZAMA jedan fudbaler Zvezde je UMIRAO OD SMEHA! VIDEO
Foto: Printscreen

neverovatno

UMRO JE DRUG TITO! Dok je ceo Poljud GRCAO U SUZAMA jedan fudbaler Zvezde je UMIRAO OD SMEHA! VIDEO

Fudbal
19:54h

Prošla je tačno 41 godina od smrti Josipa Broza Tita. Doživotni predsednik SFRJ preminuo je 4. maja 1980. godine, a utakmica Hajduka i Crvene zvezde u Splitu ušla je u istoriju.

Meč na Poljudu prekinut je kada je stigla vest o Titovoj smrti, a prisutni su plakali za odlazećim predsednikom.

- Ko kaže da nije plakao za Titom taj laže! Uostalom, postoje TV snimci, fotografije... Od istorije se ne može pobeći, niti ima razloga za nečim takvim. Moj brat Zoran je pao na kolena, ja sam ronio suze, oko srca me steglo. Uz rame su mi stajali i fudbaleri Crvene zvezde: Pižon, Šestić, Đurovski, Borovnica, Ljukovčan... I njima je bilo teško. Igrao sam za Crvenu zvezdu pet utakmica, pre rata. Svojom nesmotrenošću tada sam raskinuo ugovor s Kanom, a onda sam ga ponovno produžio. I izgubio sam pravo igranja za taj tim te godina, a jedini način igranja do početka nove sezone bio je odlazak u neki drugi klub. Kako su Kan i Zvezda imali dobar odnos, jer je Dušan Savić bio pre igrač Kana, za njih je to bilo najbolje rešenje i nisu mi dali da biram. Bio sam tamo 1989. godine - rekao je svojevremeno Zlatko Vujović za Večernji list.

Sada, četiri decenije kasnije, o toj utakmici ponovo je govorio Dušan Savić, tadašnji igrač Crvene zvezde na meču koji i danas svi njegovi savremenici pamte.

Tog dana, Dule Savić nije počeo utakmicu kao deo startne postave, već je bio na klupi. Hrvatski list ističe da Savić za sebe tvrdi daje srpski nacionalista, ali da nije šovinista. Upravo zbog toga im je bilo još interesantnije da čuju njegovo gledanje na 4. maj 1980. godine.

Za razliku od onih uplakanih, Dule Savić je tvrdio kako je ovu vest primio sa smeškom.

- U jednom trenutku prišao mi je jedan prijatelj iz Saveza i rekao "umro je"! Nasmejao sam se i pitao kada, jer sam znao na koga misli. Odgovorio mi je "u februaru, ali sada su javili". Nasmejao sam se, jer smo se često šalili na sličan način - govorio je Savić.

Za nezaborav ostale su scene ljudi koji ulaze na teren i obaveštavaju sudiju i igrače da je maršal preminuo, kada su usledili opšti jauci.

Josip Broz Tito
foto: Profimedia

- Začuli su se krici. Neko je zaplakao, neko je vrisnuo. Mislim da je u tom trenutku preovladavao strah od toga šta će biti sutra, jer smo decenijama bili vaspitavani da se bez njega ne moze, da je on jedino vredno u državi - dodao je Savić.

Malo je trebalo da se sa tribina zaori pesma "Druže Tito, mi ti se kunemo", ali je nešto ranije na istom tom mestu izbila velika tuča. Na severnoj tribini, u okršaju su bili navijači Hajduka i vojnici koji su na meč došli kako bi navijali za Crvenu zvezdu.

Kurir sport 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...