PRE BARIJA OKRŠAJ NA MAKSIMIRU! Poslednji susret Zvezde i Dinama: Tenzija, preokret i crveni karton za Ljupka Petrovića VIDEO
Foto: Printscreen

SEĆANJE

PRE BARIJA OKRŠAJ NA MAKSIMIRU! Poslednji susret Zvezde i Dinama: Tenzija, preokret i crveni karton za Ljupka Petrovića VIDEO

Fudbal -

Vest da je žreb za plaj of Lige šampiona otvorio mogućnost da se nakon tri decenije sastanu Crvena zvezda i Dinamo uzburkala je region.

Samim tim ovoje prilika da setimo poslednjeg okršaja ovih klubova.

Naime, zauvek će ostati upamćen duel "modrih" i crveno-belih iz 1990. godine, kada je na terenu nastao haos, izbila je masovna tuča što je označeno i kao početak raspada velike Jugoslavije. Ali, nije to bio poslednji duel Zvezde i Dinama, pošto su nakon tog odigrali još tri meča.

Prvo na jesen 1990. godine na "Marakani", kada je Zvezda slavila sa 3:1. Onda su u februaru igrali prijateljski meč na tradicionalnom turniru u Mostaru, kada je beogradski tim golom Vladimira Jugovića slavio sa 1:0, da bi poslednja utakmica dva popularna kluba bila odigrana 18. maja 1991. godine.

Taj duel Dinama i Zvezde odigran je 18. maja 1991. godine, slavili su Zagrepčani sa 3:2, i to posle velikog preokreta.

Dinamo je uoči ove utakmice bio drugi s velikih 10 bodova zaostatka za Zvezdom, pa mu pobeda nije pomogla, jer je titulu osvojila Zvezda.

Zvezda, koja je već obezbedila titulu, vodlila je na "Maksimiru" sa 2:0 preko Darka Pančeva, koji je tada postigao dva brza gola, u 6. i 14. minutu. Ali, već do poluvremena su Zagrepčani uspeli da izjednače, budući da su mrežu Stevana Stojanovića tresli Šuker sa penala i Gašpar.

Ljupko Petrović
foto: Www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitić

Pre početka drugog poluvremena sudija Branko Bujić iz Bara isključio je Zvezdinog trenera Ljupka Petrovića zbog nesportskog ponašanja.

Preokret i pobedu Dinamu doneo je slovenački fudbaler Židan u 89. minutu

Zanimljivo je da je Zvezda samo 11 dana posle te utakmice postala prvak Evrope.

Fudbal, Crvena Zvezda, Bari, Prvaci Evrope
foto: Profimedia

Bio je to ukupno 106. službeni dvoboj Dinama i Zvezde, od čega 90. u prvenstvu, pri čemu se računa i neodigrani derbi godinu ranije. Preostalih 16 puta susretali su se u Kupu Jugoslavije.

Zvezda je u 90 prvenstvenih utakmica upisala dvije pobede više od Dinama (32 naspram 30), pri čemu je uračunato i administrativnih 3:0 iz 1990. godine

Ovo su bili sastavi iz okršaja 1991. godine:

Dinamo: Ladić, Preljević, Gašpar, Ž. Petrović, Peršon, Ištvanić, Adžić (57. Židan), Mladenović, Šuker, Z. Boban, Shala

Trener: Vlatko Marković

Crvena zvezda: S. Stojanović, Radinović, Marović, Šabanadžović, Belodedici, Najdoski, Prosinečki, Stošić, Pančev, Momčilović, Binić (66. Savić)

Trener: Ljupko Petrović

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track