SEĆANJE NA GORANA BUNJEVČEVIĆA! Na današnji dan rođen je legendarni AS, čovek koji je ostavio OGROMAN TRAG u srpskom fudbalu!
Foto: Starsport

SEĆANJE NA GORANA BUNJEVČEVIĆA! Na današnji dan rođen je legendarni AS, čovek koji je ostavio OGROMAN TRAG u srpskom fudbalu!

Fudbal -

Na današnji dan 1973. godine u Karlovcu je rođen bivši kapiten Crvene zvezde i reprezentativac Jugoslavije, Goran Bunjevčević.

Kao dete oficira JNA, Goran je, zajedno sa bratom Mirkom, prve fudbalske korake načinio u splitskom Hajduku.

Kako je njegovog oca služba selila, i mladi fudbaler se, ponovo u bratovljevom društvu, našao nakon Hajduka u redovima zagrebačkog Dinama, a posle toga, nesrećni rat ga je doveo u Srbiju, u kojoj je karijeru gradio preko BASKa do ekipe Rada, u kojoj je i započeo prvoligašku karijeru.

Nakon četiri sezone, 105 zvaničnih mečeva i sedam pogodaka u dresu Građevinara sa Banjice, 190cm visoki mršavi fudbaler, koji je u odbrani mogao uspešno da igra na svim pozicijama, stigao je u Crvenu zvezdu.

Na Marakani je u četiri sezone stigao do 138 zvaničnih nastupa, u kojima je mreže protivnika pogađao 18 puta, a sa kapitenskom trakom oko ruke, vratio je sa saigračima svoje generacije titulu i kup u vitrine muzeja na zapadnoj tribini našeg najvećeg stadiona.

2001. godine zapao je za oko stranih klubova, a egzistenciju je obezbedio transferom za 1.4 miliona £ u engleski Totenhem.

U dresu Sparsa, usled čestih povreda i promena trenera i sistema igre, Bunja je odigrao za pet godina samo 57 zvaničnih mečeva, od kojih je na 47 bio starter, a postigao je samo dva pogotka, oba u sezoni 2004/2005, bi Oldamu.

Karijeru je završio u sezoni 2006/2007, u holandskom ADO Den Hagu, gde se na 27 mečeva dva puta upisao i u strelce.

Od 1998-2003, u dresu reprezentacije je zabeležio 16 nastupa, u kojima se nije upisao u strelce.

Pored fudbalske karijere, Bunjevčević je, atipično za svoje kolege iz devedesetih, sa uspehom studirao žurnalistiku, te je oduvek bio jedan od onih fudbalera čije intervjue ne treba sklapati od uobičajenih floskula, već se iz razgovora sa njim mogao doneti jasan zaključak i čuti formirani stav jedne misleće osobe.

Nakon aktivne igračke karijere, stekao je B i A UEFA licencu, te je diplomirao sportski menadžment.

U epohi predsednikovanja Toplice Spasojevića, Bunjevčević je na Marakani, nasledivši Stevana Stojanovića, obavljao funkciju sportskog direktora.

Pokušavajući da za klub, u kojem su se za sve pitali Marko Mišković i ini zajmodavci, pronađe jeftine, a dobre akvizicije, od navijača je stekao kompliment da "pojačanja dovodi kamionom".

Posle karijere u kancelarijama stadiona Rajko Mitić, nakon pauze, od savetnika je postao sportski direktor FK Zemun, u kojem je klub uspešno reorganizovao i učestvovao u povratku tima iz Gornje Varoši u profesionalni rang takmičenja.

Nakon Zemuna, radio je sa uspehom kao funkcioner u Fudbalskom savezu Srbije.

U maju 2018, imao je ozbiljne zdravstvene probleme: pukla mu je aneurizma i imao je izliv krvi u mozak. Nakon hitne operacije, lekari su se borili za njegov život, ali je ta velika bitka izgubljena 28. juna 2018. godine.

Bio je oženjen i otac jednog deteta.

Slava mu!

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track