SUNOVRAT VELIKANA! Udarali po Srbinu dok ga nisu OTERALI, pa doživeli KATASTROFU: Nekada ŠAMPIONI, a sada POSLEDNJI NA TABELI!
Foto: Peter Lous / AFP / Profimedia

teški dani

SUNOVRAT VELIKANA! Udarali po Srbinu dok ga nisu OTERALI, pa doživeli KATASTROFU: Nekada ŠAMPIONI, a sada POSLEDNJI NA TABELI!

Fudbal -

Tanka je linija između totalne dominacije i katastrofe. Ovako nešto može da potvrdi holandski velikan Ajaks iz Amsterdama koji je, ne tako davno, bio prvak svoje zemlje, stao na korak od finala Lige šampiona, a sada je - poslednji na tabeli!

Pre samo četiri godine Ajaks je na veoma nesrećan način ispao od Totenhema u polufinalu Lige šampiona. Lukas Moura je het-trikom režirao senzacionalan preokret tima iz Londona i sprečio je Dušana Tadića i ekipu da stignu do prilike da se bore za "ušati trofej".

Sada, četiri godine kasnije, bez Tadića kog su oterali iz kluba, fudbaleri Ajaksa nalaze se na poslednjem mestu u šampionatu Holandije. PSV im je održao čas fudbala u vikendu za nama, slavio je sa 5:2 i velikan je pao na najniže grane.

Ajaks, FK Ajaks, Ajaks Amsterdam, FK Ajaks Amsterdam
foto: Marcel van Dorst/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na koji način je Ajaks od tima koji dominira stigao do ekipe koja služi kao predmet podsmeha?

Pod vođstvom sadašnjeg menadžera Mančester junajteda Erika Ten Haga (2017-22), osvojene su tri titule, dve duple krune i ostvarena je dominacija holandskim prvenstvom, a u to vreme su razigravani i igrači koji su plaćani desetine miliona evra - Entoni (Mančester junajted, 95 miliona), Frenki De Jong (Barselona, 86 miliona), Matijs De Liht (Juventusm, 85 miliona), Lisandro Martinez (Mančester junajted, 57 miliona), Davinson Sančez (Totenhem, 42 miliona) i to nije sve. A u međuvremenu su problemi postajali sve veći i krenuli su da isplivavaju na površinu!

Nekadašnji sportski direktor tima iz Amsterdama, Mark Overmars, posle skandala u kom je utvrđeno da je polno uznemiravao koleginice u klubu, napustio je Ajaks 2021. godine. Overmars je bio zaslužan za mnoge velike transfere od kojih se najviše ističe upravo dolazak Dušana Tadića iz Sautemptona, te se to osetilo u klubu. Zatim su navijači i legende Ajaksa poput Veslija Snajdera krenuli u kampanju žestokih kritika na račun Dušana Tadića što je rezultovalo odlaskom kaptena reprezentacije Srbije u Fenerbahče.

- Pod jedan, skloniti Tadića iz ekipe - govorio je Snajder svojovremeno i Srbina je označio kao glavni uzrok problema.

Dušan Tadić, Srpski fudbaleri
foto: ANP / ddp USA / Profimedia

I, Tadić je otišao, te sa Fenerbahčeom ima - sve pobede! Odigrao je 19 utakmica, deset u ligi i ostalo u Evropi i svaku je rešio u svoju korist. Dakle, jasno je da problem nije bio u Srbinu.

Velike probleme pravio je i novi sportski direktor Sven Mislintan koji je trošio novac na pogrešan način, legendarni Edvin Van der Sar se zbog bolesti povukao iz kluba, a Majkl Stejtem, novinar koji prati Ajaks, istakao je kako je odlazak Tadića "poslednji ekser u sanduku velikana iz Amsterdama.

- Ekser u kovčeg Ajaksovog optimizma bio je kada je Dušan Tadić otišao i naveo da se nije složio sa pravcem kojim klub želi da ide. On je bio na dobrom putu da se penzioniše u Ajaksu i da postane trener, ali ovaj preokret, izvršen bez takta, razbesneo je druge iskusne igrače Ajaksa - istakao je Stejtem.

Dakle, Ajaks je prešao put od pukovnika do pokojnika, a ako se nešto drastično ne promeni situacija bi mogla da bude još gora. Da li će i ko će "ugasiti požar", ostaje da se vidi u nedeljama pred nama.

Kurir sport

BONUS VIDEO:

08:43

SRBIN FUDBALSKA LEGENDA MEKSIKA! Kod nas je NEPOZNAT, a njegov potez ušao je u anale PARTIZANA! Ovo ime odjekivalo je širom sveta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track