MOGUĆI PARTIZANOV RIVAL POSRĆE: Pročitajte kako je kontroverzni Bekali srozao nekadašnjeg velikana
Foto: AP

Zvezda gubi sjaj

MOGUĆI PARTIZANOV RIVAL POSRĆE: Pročitajte kako je kontroverzni Bekali srozao nekadašnjeg velikana

Fudbal -
Vlasnik kluba posle izlaska iz zatvora našao se u finansijskim problemima zbog čega rasprodaje igrače, a za trenera je postavio svog zeta

Steaua, potencijalni protivnik Partizana u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, je klub slavne prošlosti, ali nestabilne sadašnjosti. Prema informacija iz Rumunije, utisak je da Steaua zvuči strašnije nego što u realnosti trenutno jeste.

Naravno, da bi uopšte došlo do duela srpskog i rumunskog prvaka krajem jula i početkom avgusta, potrebno je da crno-beli završe posao sa Dilom Gori (prvi meč 1:0 za Partizan), a Steaua sa Trenčinom, koga je u Slovačkoj savladala 2:0.

Steaua u prevodu znači "zvezda", a klub je 1948. godine osnovala vojska.

Najtrofejniji je klub u Rumuniji, sa 26 titula, i, uz Crvenu zvezdu, jedini je klub sa istoka kontinenta koji je bio šampion Evrope. Steaua je to čudo napravila 1986. godine kada je u finalu Kupa šampiona posle penala pobedila Barselonu. Za 120 minuta igre nije bilo golova, a posle četiri serije penala tim iz Bukurešta je bio uspešniji - 2:0. Tada je heroj u Rumuniji bio golman Dukadam. Ekipa je kasnije osvojila i Superkup Evrope trijumfom nad Dinamom iz Kijeva 1:0.

Steaua je prošle sezone treći put uzastopno osvojila titulu, u foto-finišu prvenstva, u kome je Targu Mureš mogao prvi put u istoriji do naslova prvaka. Imao je čak meč loptu, ali je nije iskoristio, pa je kažnjen od Steaue. Međutim, da je nešto trulo u klubu iz Bukurešta videlo se i proletos, jer je mali Targu Mureš uspeo da se u jednom trenutku domogne liderske pozicije na tabeli iako je na polovini sezone imao čak 13 bodova zaostatka za jesenjim pravkom Steauom!

Problem je u gazdi Steaue, kontroverznom biznismenu Điđiju Bekaliju. On je prošle godine osuđen na tri godine zatvora zbog otuđivanja državnog zemljišta, ali je pušten posle manje od godine provedene iza rešetaka. Kada je izašao na slobodu, doživeo je niz poslovnih neuspeha, pa je zavrnuo slavinu i u klubu i značajno smanjio klupski budžet.

Još zimus je počeo sa rasprodajom igrača. Klaudiu Kešeru otišao je u Al Garafu za 2.500.000 evra, na Bliski istok se krneuli i Lukaš Šukala i Lusijan Sanmarten (u Itihad)... A onda je povukao šokantan potez - za trenera je postavio Mirela Radoja, nekadašnjeg kapitena Steaue i reprezentativca Rumunije, koji je u 34. godini na nagovor Bekalija završio igračku karijeru u katarskom Al Arabiju i vratio se u Rumuniju. Inače, Điđi je Radojuu tast.

Osipanje tima nastavljeno je i ovog leta, Kristijan Tanase je otišao u kinesku Tanđin Tedu za 1.000.000 evra, a bez obeštećenja su Bukurešt napustili Andrej Prepelica (Ludogorec), Jasmin Latovljevići (Gančlerbirligi), golman Giedruis Arlauskis (Votford), dok je Raulu Ruseskuu istekla pozajmica iz Sevilje.

Steaua je loše počela sezonu porazom u nacionalnom Sperkupu od Targu Mureša (0:1) i remijem u prvom prvenstvenom kolu sa Petrolulom na svom stadionu (0:0). Donekle se oporavila trijumfom nad Trenčinom.

Dakle, kada se sve sagleda, Partizan i nije prošao loše na žrebu.

Pobednik dvomeča trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona ide u plej-of za elitno takmičenje, a poraženi u plej-of za Ligu Evrope.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track