(VIDEO) TANTI AUGURI CAPITANO: Princ Rima Frančesko Toti slavi 40. rođendan!
Foto: Profimedia

Srećan rođendan!

(VIDEO) TANTI AUGURI CAPITANO: Princ Rima Frančesko Toti slavi 40. rođendan!

Fudbal -

Na današnji dan pre 40 godina rođen je jedan od najboljih fudbalera sveta Frančesko Toti.

Rimski gladijator je tokom svoje blistave karijere koja i dalje traje, na terenu fascinirao sjajnim potezima i još spektakularnijim golovima.

Kapiten Rome je debitovao za Romu 1993. godine sa svega 16 godina, kada ga je srpski trener Vujadin Boškov ubacio u igru u utakmici sa Brešom 28. marta. Od tog trenutka, pa i danas "princ Rima" ispisao je mnogo stranica istorije italijanskog kluba.

Kluba, kome je ostao veran čak i kda je veliki Real Madrid slao neverovatne ponude koji verovatno ni jedan fudbaler ne bi odbio.

Ali ne i Frančesko Toti, koji je jednim "ne" postao simbol vernosti "vučici".

"Nemojte napuštati svoje siromašne roditelje da bi živeli sa bogatim strancima" , glasio je odgovor Totija Realu na ponudu da se preseli u Madrid.

A kada mu je u jednom navratu prišao bogati ruski biznismen i upitao ga šta je potrebno da bi on igrao za njega, "princ Rima" bio je kategoričan: "Kupi Romu i igraću za tebe, drugo rešenje ne postoji".

Sa Romom je osvojio titulu prvaka Italije 2001. godine, a sa reprezentacijom Italije Svetsko prvenstvo, gde je ujedno proglašen i za najboljeg igrača prvenstva, a dodeljena mu je i zlatna kopačka.

Dva puta je proglašavan za najboljeg fudbalera Italije (2000. i 2003. godine).

Najstariji je strelac u istoriji Lige šampiona. Postigao je gol protiv Mančester sitija 30. septembra 2014. godine, tri dana posle svog 38. rođendana, čime je nadmaštio rekord koji je do tada držao Rajan Gigs (37 godina i 289 dana).

Toti je proteklog vikenda postigao svoj 250. gol u Seriji A, čime se učvrstio na drugoj poziciji večne liste strelaca.Nedostaje mu još 25 golova da bi sa vrha "skinuo" Silvija Pijolu, koji je još davnih 50-ih godina došao do broja 274.

Toti je oženjen voditeljkom Ilari Blazi, sa kojom ima ćerku i sina, a večiti kapiten još uvek ne razmišlja o penziji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track