LEGENDE KOJE NIKADA NISU IGRALE NA SVETSKOM PRVENSTVU: Za neke od njih nikada ne biste rekli da su Mundijal gledali samo na malim ekranima (VIDEO)
Foto: Profimedija

Lista od koje zastaje dah

LEGENDE KOJE NIKADA NISU IGRALE NA SVETSKOM PRVENSTVU: Za neke od njih nikada ne biste rekli da su Mundijal gledali samo na malim ekranima (VIDEO)

Fudbal -

Svetsko prvenstvo je, neosporno, san svakog fudbalera.

Igranje na najvećoj fudbalskoj smotri u nacionalnom dresu, pred punim stadionom dok se intonira himna, ne može da se meri sa bilo čim u "najvažnijoj sporednoj stvari na svetu".

Iako su iza sebe ostavili neizbrisiv trag, mnogi mađioničari igre na travi nisu imali sreće da se nađu na Mundijalu. Neki su bili previše dobri za reprezentaciju svoje zemlje, neki su imali nesreću da igraju za ekipu koja nije imala previše dobrih igrača, neke je omela povreda...

Mlađim ljubiteljima fudbala ime Argentinca Alfreda di Stefana možda nije poznato. Reći ćemo samo da je on bio Ronaldo svog vremena. Di Stefano je legenda Reala, dva puta najbolji igrač Evrope, a čak pet puta je osvajao trofej Kupa šampiona. Zanimljivo, tokom karijere je nosio dres tri reprezentacije, Argentine, Kolumbije i Španije, ali ni sa jednom nije stigao na završni turnir.

Slično iskustvo, da zaigra za tri različite selekcije, doživeo je Mađar Ladislav Kubala. Igrao je za tadašnju Čehoslovačku, zatim Mađarsku i Španiju, ali kao igrač nije osetio draž Svetskog prvenstva.

Posebna priča vezana je za Vels. Uvek u senci velike Engleske i Škotske, Velšani nisu imali sreće da se nađu na Svetskim prvenstvima, iako su s vremena na vreme imali igrače svetske klase. Tako se pamti da Rajan Gigs, Džon Tošak, Mark Hjuz, Jan Raš... nikada nisu našli na Svetsko prvenstvo.

Džordž Best je sličnu sudbinu doživeo sa Severnom Irskom. Iako je bio najbolji fudbaler 60-tih i 70-tih godina prošlog veka, nikada nije uspeo da odvede svoj tim na Mundijal.

Sećate se Erika Kantone? Lucidnost na terenu, perfektni fudbalski potezi, golovi za TV špice i podignuta kragna bili su njegov zaštitni znak. Na njegovu žalost, to isto je bila i prgava narav. "Kralj Erik" je dobio šut kartu iz reprezentacije 1997. godine, a godinu dana kasnije Francuska se popela na krov sveta.

Žorž Vea je blistao u dresu Milana. Tri puta je bio najbolji fudbaler Afrike, a 1995. godine je osvojio i Zlatnu loptu. Plasman na Mundijal 2002. godine sa reprezentacijom Liberije mu je izmakao za samo jedan bod.

Sličnih primera je puno i u našem fudbalu. Slobodan Santrač, iako najbolji strelac svih vremena, nikada nije zaigrao za nacionalni tim na Mundijalu, isto kao ni Momčilo Vukotić, Dejan Rambo Petković...

Kurir sport

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ŠTA JE ZAJEDNIČKO ĐUKIĆU I IBRAHIMOVIĆU?! ŠAMAR! Prvi je popio a drugi je dao šamar! (KURIR TV SPORT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track