Najnovije vesti

NURKIĆEVA USTAŠKA OBJAVA ZGROZILA SVE: Reagovala jevrejska zajednica iz Los Anđelesa, i čuveni lovac na naciste Efraim Zurof
Foto: Denver.com

NURKIĆEVA USTAŠKA OBJAVA ZGROZILA SVE: Reagovala jevrejska zajednica iz Los Anđelesa, i čuveni lovac na naciste Efraim Zurof

Košarka

Kada je pre nekoliko dana skandaloznom objavom podigao veliku prašinu u celom regionu, košarkaš Portlanda Jusuf Nurkić je brže bolje obrisao fotografiju "Džamije poglavnika Ante Pavelića".
 

Ali, jednom objavljeno na internetu ne može se tek tako skloniti, pa ni negirati. Radi se o džamiji koju je podigao ustaški zločinac još 1944. godine i to tako što je zgradu Doma likovnih umetnosti kralja Petra I Oslobodioca izgrađenu 1938. godine pretvorio u džamiju koja je nazvana po njemu. On ju je lično i otvorio.

"U slavu i u znak ljubavi spram Alaha Boga Jedinoga, te u znak pažnje prema muslimanima, podiže poglavnik dr Ante Pavelić ovaj velebni hram u glavnom gradu Zagrebu da odani sinovi vitežkog naroda hrvatskoga, iskreni sledbenici uzvišene vere Islama, skrušenom molitvom jačaju pregalačke snage u borbi za odbranu i napredak lepe svoje domovine Nezavisne Države Hrvatske, koja da bi vazda sretna bila", piše na ulaznim vratima ove džamije.

Nurkić je svojom objavom šokirao i sunarodnike, koji ga mole da ih ne bruka, a sada je na svom tviter nalogu ceo slučaj ispratio i poznati "lovac na naciste" Efraim Zurof. Nurkićevo sramno ponašanje osudila je Međunarodna jevrejska nevladina organizacija Simon Vizental Centar iz Los Anđelesa.

- Objava je bila fotografija zagrebačke džamije, koja je izgrađena kao muzej 1938. godine, ali ju je fašistički ustaški režim pretvorio u džamiju, kao gest u čast podrške bosanskih Muslimana genocidnom režimu Ustaša. Ustaše su provodile politiku genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, a takođe su ubile hiljade antifašistički nastrojenih Hrvata katolika. Ako je Nukrićev motiv bio izražavanje podrške ili saosećanje ili nostalgiju prema ustašama, koje su ubile stotine hiljada nevinih stanovnika Hrvatske, Simon Vizental Centar nedvosmisleno osuđuje takve izjave - stoji u saopštenju nevladine organizacije iz Los Anđelesa.

Kurir sport

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...