(VIDEO) GRČKA TRAGEDIJA: Zvezda nadoknadila minus 22, pa prokockala pobedu
Foto: Euroleague

TOP 16

(VIDEO) GRČKA TRAGEDIJA: Zvezda nadoknadila minus 22, pa prokockala pobedu

Košarka -
Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Panatinaikosa (74:69) u sedmom kolu TOP 16 faze Evrolige, iako su u poslednjoj četvrtini prestigli prednost Panatinaikosa, koja je iznosila i 22 poena (28:6), pa poveli 65:60, pet minuta pre kraja
1 / 2 Foto: Euroleague

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Panatinaikosa (74:69) u sedmom kolu TOP 16 faze Evrolige, iako su u poslednjoj četvrtini prestigli prednost domaćeg tima, koja je u prvoj četvrtini iznosila i 22 poena (28:6), pa poveli 65:60, četiri minuta pre kraja.

Tim trenera Dejana Radonjića propustio je veliku priliku da zabeleži drugu pobedu u E grupi, zbog pada koncentracije u uzbudljivoj završnici.Panatinaikos je petom pobedom prišao korak bliže plasmanu u četvrtfinale.

Boban Marjanović ponovo je bio najbolji u sastavu Zvezde sa 17 poena i 10 skokova, a sjajan je bio i probuđeni Čarls Dženkins koji je takođe imao 17 poena (6-12). Vilijams je uz 10 poena imao 2 asistencije ali i 7 izgubljenih lopti, Mitrović je dodao 8, a Tejić 7 poena.

Kod domaćina, Sloter je ubacio 16, Batista 13, Gist 12, a Dijamantidis 11 poena.

Posle prvog kruga Zvezda ima samo jednu pobedu i realno veoma male šanse da se domogne četvrtfinala. U narednih sedam mečeva Zvezda gostuje Realu, Galatasaraju. Žalgirsu i Albi, a dočekuje Makabi, Barselonu i Panatinaikos.

Prva četvrtina

Tek u drugom minutu postignut je prvi koš na meču. Delo je bivšeg igrača partizana Džejmsa Gista koji je prvo zakucao, a potom i pogodio dvojku. Zvezda nikako da pogodi koš, a posle trojke Dijamantidisa Radonjić je zatražio tajm aut.

Posle pet minuta igre Zvezda je preko kapitena Luke Mitrovića postigla prve poene na utakmici. Već u šestom minutu PAO je imao prvu dvocifrenu prednost (13:2), a prednost je i u nastavku prve deonice rasla. U 7. minutu bilo je 18:2, a posle prvih 10 minuta domaćin je imao +20 (26:6).

Druga četvrtina

Zvezda je na početku drugog kvartala, uspela da se konsoliduje i malo smanji zaostatak za domaćom ekipom (18:30). U tom periodu meča anjagilniji igrač na terenu bio je Nemac Majk Cirbes. Posle prve trojke iz 10 pokušaja Zvezda je smanjila na na jednocifrenu razliku 30:21. Potom je pogodio i Tejić.

58 sekundi pre poluvremena Zvezda je posle polaganja Blažiča prišla na samo četiri poena zaostatka 29:33. Odbrana je u drugoj četvrtini daleko pokretljivija, napad raznovrsniji i to je glavni razlog što je rezultat znatno bolji nego u 11. minutu. U drugoj četvrtini PAO je postigao samo 11 poena.

http://www.youtube.com/watch?v=DEPHK82qMu0

Treća četvrtina

Marjanović nije mogao da izađe na kraj sa Batistom, koji je vezao četiri poena za dvocifrenu prednost, ali da PAO odmah opet ne pobegne pobrinuo se Vilijams trojkom na dodavanje Kalinića za 41:32. Ipak, crveno-beli su za ta dva i po minuta bili na samo ta tri poena i tri izgubljene lopte, što je kaznio Janković pogotkom iza linije 6,75 metar za plus 12 (45:32), za dobar početak treće četvrtine Panatinaikosa. Ušlo se malo u ritam koš za koš uz atraktivne poteze, pa je Mitrović zakucao na jednoj strani, a na drugoj su uzvratili Dijamantidis i Batista sjajnim alej-upom.

Zvezda se posle zakucavanja Marjanovića spustila na minus 5 (47:42), a posle greške Nelsona, Kalinić je pogodio zicer za minut odmora atinskog kluba.

Po povratku na teren Marjanović je pokupio promašaj Dženkinsa za 46:47, ali je posle toga izgubio loptu u napadu.Tri minuta je do kraja četvrtine.

U trećem periodu Boban marjanović pravi velike probleme odbrani Panatinaikosa. Ne samo da kupi loptu pod košem Zvezde, već na suprotnoj strani gotovo u svakom napadu koji je Zvezda realizovala uspeva da zakuca loptu u koš. na kraju treće četvrtine PAO vodi 52:51.

http://www.youtube.com/watch?v=2H2X-AUMZaU

Četvrta četvrtina

Zvezda je posle zakucavanja Tejića povela 53:52, što je prvo vođdtvo srpskog tima, koji je u prvom kvartalu bio na minus 20. Na startu poslednje četvrtine Zvezdu je u životu držao Dženkins, a ekipe su se smenjivale u vođstvu od maksimum dva poena.

Pet minuta i 11 sekundi pre kraja Dženkins je pogodio uz faul, a Zvezda je povela 63:60, a posle koša Kalinića i 65:60.

Tri minuta pre kraja rezultat je 65:65 pošto je Dijamantidis pogodio trojku. U narednom napadu Vilijams i kalinić su izgubili loptu, a na drugoj strani Sloter je ubacio novu trojku za seriju 8:0 za domaći tim. Do kraja je minut i po.

Dženkins je na 70:65 pogodio dva bacanja, ali je Vladimir janković pokupio skok u napadu a potom ubacio dva penala za domaće. 48 sekundi pre kraja PAO je vodio 72:67.

Vilijams je ubacio dva penala, ali potom posle dobre odbrane nije uspeo da pogodi trojku za produžetak.

http://www.youtube.com/watch?v=Rli8y9bp5h4

Tok meča

Crveno-beli’ trenutno imaju jednu pobedu u drugoj fazi elitnog takmičenja, dok Atinjani imaju skor 4/2 i drže drugo mesto u grupi E.

Nelson čeka Zvezdu u Atini

Dva tima poslednji put su se sastala prošle godine, a tada je grčki klub ostvario obe pobede, a Crvena zvezda ne zna za pobedu nad Panatinaikosom punih 45 godina.

„Igramo sa jednim od najboljih evropskih timova. Kada pogledate šta je sve Panatinaikos osvojio u poslednjih 15 godina, jasno je kakav je to protivnik. Imaju mnogo iskusnih igrača, jedan od njih je Dijamantidis, koji je više od decenije tu. Imaju jake centre, kao i bekove šutere, kao što su Blums i Sloter. Naravno, moram da pomenem svog bivšeg saigrača Demarkusa Nelsona, čiji kvaliteti su svima poznati. Znamo da Panatinaikos igra veoma dobro kod kuće i da nas čeka težak posao“, rekao je Dženkins. Zvezda će na gostovanju Panatinaikosu biti oslabljena zbog neigranja Stevana Jovića i Nemanje Dangubića, koji se još nisu oporavili od povreda.

Radonjić: PAO igra sve bolje i u prvoj fazi je bio sjajan

Foto: Beta
Foto: Beta

Pred put u Atinu, trener Crvene zvezde Dejan Radonjić je rekao da je Panatinaikos sve bolji, "Pre početka Evrolige analizirano je da je Panatinaikos slabiji nego prošle sezone. Možda je tako bilo zbog dolaska novog trenera kojem su igrači morali da se prilagode, ali i zbog problema sa povredama. Tako se stekao utisak da nisu odigrali najbolje u prvoj fazi, mada ja mislim da su i tada bili veoma dobri“, počeo je Radonjić priču o narednom rivalu u Top 16 fazi Evrolige.

“Ipak, sada kada su kompletni pružaju mnogo bolje partije, što je najbolje pokazao i trijumf nad Makabijem. Oni su sada u mogućnosti da se bore za neko od prva dva mesta u grupi što bi im obezbedilo prednost domaćeg terena u doigravanju“, rekao je trener Zvezde i dodao:

“Ne treba previše isticati šta je Panatinaikos uradio u prethodnom periodu pošto je to više nego jasno. Dijamantidis je od 2004. godine u timu i postao je ne samo bitan igrač u Grčkoj, već i u celoj Evropi. Imaju veoma snažnu centarsku liniju, spolja se ističu Blums i Sloter. Posebno bih istakao, mogu slobodno da kažem, našeg Nelsona koji nakon povrede igra veoma dobro“, kaže RadonjićIvanović: Zvezda ima mlad i talentovan tim

Foto: Beta /AP
Foto: Beta /AP

Strateg grčkog tima Duško Ivanović istakao da su ’crveno-beli’ odličan tim i da je predstojeća utakmica veoma važna.

"Naš protivnik je veoma dobar. Zvezda ima mlad i talentovan tim, moraćemo da odigramo dobro kako bismo pobedili. Ovo je veoma važna utakmica za nas i nadam se da ćemo uz pomoć sa tribina uspeti da slavimo", rekao je Ivanović.

Tešku utakmicu protiv crveno-belih očekuje i centar Atinjana Lukas Mavrokefalidis.

"Dolazi nam u goste jak tim. Dobro ih poznajemo, znamo da moramo da odigramo dobro i uspostavimo balans, kako u udbrani, tako i napadu. Utakmica je veoma važna, potrebna nam je pomoć navijača i mislim da smo spremni", rekao je Mavrokefaildis.

Poruka navijačima: Ozbiljno shvatite apel

Iz redova ’crveno-belih’ su pred utakmicu u Atini još jednom apelovali na svoje navijače da ne putuju u prestonicu Grčke, jer im neće biti dozvoljen ulazak u dvoranu.

„KK Crvena zvezda još jednom apeluje na svoje navijače i simpatizere da ne putuju u Atinu na duel sa Panatinaikosom, jer im ni na koji način neće biti dozvoljen ulaz u dvoranu OAKA. S obzirom na to da su čelnici Panatinaikosa odbili predlog o razmeni karata poslali su jasnu poruku da nisu u stanju da garantuju bezbednost i zato molimo navijače ozbiljno shvate ovaj apel kako bi se izbegli bilo kakvi problemi“, stoji u apelu ’crveno-belih’.

Košarkaški klub Crvena zvezda je ponovio da je njegov predlog da se po principu reciprociteta razmene ulaznice za meč sa Panatinaikosom odbijen od strane čelnika atinskog kluba. Shodno tome, Crvena zvezda nije bila u prilici da organizuje odlazak navijača u Atinu, jer rukovodstvo Panatinaikosa iz bezbednosnih razloga nije omogućilo ni kupovinu ulaznica za taj meč.

„S obzirom na raznorazne napise u grčkim medijima KK Crvena zvezda još jednom želi jasno da stavi do znanja da ne snosi bilo kakvu odgovornost ukoliko su pojedini navijači, državljani Srbije, u sopstvenoj režiji otputovali u glavni grad Grčke, jer organizovanog puta za navijače od strane kluba nije bilo“, dodaje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track