PREDSEDNIK DRŽAVE GA VRATIO IZ PENZIJE DA IGRA NA MUNDIJALU! Priča o kralju NEUKROTIVIH LAVOVA i plesu koji je zaludeo čitav svet!
Foto: Profimedia

mundijalske priče

PREDSEDNIK DRŽAVE GA VRATIO IZ PENZIJE DA IGRA NA MUNDIJALU! Priča o kralju NEUKROTIVIH LAVOVA i plesu koji je zaludeo čitav svet!

Mundijal 2022 -

Reprezentacija Srbije u ponedeljak će odmeriti snage sa selekcijom Kameruna u drugom kolu Grupe G na Mundijalu u Kataru.

Taj meč iz svečane lože stadiona Al Janoub pratiće jedna od najvećih ikona Mundijala - legendarni kamerunski napadač Rože Mila.

Rože Mila
foto: Profimedia

Popularni kralj "neukrotivih lavova" ostao je upamćen kao najstariji strelac u istoriji Mundijala.

Mila je dotako zvezde kada je kao 38-godišnjak na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine vodio svoju reprezentaciju do najvećeg uspeha u istoriji - četvrtfinala Svetskog prvenstva.

Kamerun je tada postao prva afrička reprezentacija koja je ušla među osam najboljih na planeti, a taj uspeh kasnije su jedino uspeli da ponove Senegal 2002. godine i Gana 2010.

Kada je Kamerun drugi put u istoriji obezbedio plasman na Mundijal, 38-godišnji Mila već je bio u igračkoj penziji, nije mu bilo ni na kraj pameti da će ponovo igrati na velikoj sceni. Međutim, pred Mundijal je dobio poziv koji se ne odbija. Nazvao ga je tadašnji predsednik Kameruna Pal Bia i zamolio da se priključi reprezentaciji. Naravno, nije smeo da odbije prvog čoveka države.

Ideja je bila da Mila svojim iskustvom pomogne reprezentacji da ostvari što bolji rezultat. U jakoj grupi sa Argentinom, Sovjetskim Savezom i Rumunijom važili su za totalne autsajdere i njihove šanse da prođu u nokaut fazu bile su svedene na minimum.

Ipak, na samom startu Mundijala napravili su neviđenu senzaciju. Lavovi su srušili svetskog prvaka, repezentaciju Argentine, rezultatom 1:0, a Mila je odigrao poslednjih desetak minuta meča.

Rože Mila
foto: Profimedia

U narednom meču protiv Rumunije, iskusni napadač napravio je šou na terenu. Ušao je u igru u 59. minutu pri rezultatu 0:0 i do kraja meča dva puta zatresao mrežu i doneo novi trijumf svojoj reprezentaciji 2:1.

Kada je u 76. minutu postigao prvi gol, Mila je otrčao do korner zastavice i izveo čuveni ples koji je zaludeo ljubitelje fudbala širom sveta. Scena na kojoj 38-godišnjak njiše kukovima postala je nazaobilazni deo svih mundijalskih spotova.

U poslednjem kolu grupne faze Kamerun je doživeo ubedljiv poraz od Sovjeta 4:0, ali to ih nije sprečilo da prođu u narednu rundu takmičenja.

Protv Kolumbije u osmini finala legendarni as odigrao je verovatno najbolji meč u svojoj karijeri. U regularnom delu nije bilo golova, pa je odluka pala u produžecima. Mila, koji je ponovo ušao u igru sa klupe, napravio je šou. Postigao je dva gola i odveo svoj tim u četvrtfinale.

Njegov drugi gol i dan danas se prepričava. Proslavljeni golman Kolumbije Rene Igita je na 30-ak metara od svog gola pokušao da predribla Milu, ali mu je iskusni as oduzeo loptu i rutinski zatresao mrežu.

Kolumbija je do kraja meča uspela samo da ublaži poraz 2:1.

Blistao je penzioner i u četvrtfinalu protiv Engleske, iako nije postigao gol na tom meču. Ponovo je ušao u igru početkom drugog poluvremena, pri rezultatu 1:0 za Engleze. U 61. minutu izborio je jedanaesterac za svoj tim, pa je Emanuel Kunde doneo izjednačenje Kamerunu. Samo četiri minuta kasnije Mila je režirao veliki preokret na meču. Sjajno je asistirao Ekekeu koji je doneo prednost Kameruncima.

Samo sedam minuta delilo je "nesavladive lavove" od plasmana u polufinale Mundijala. Međutim, odbrana je neoprezno startovala, Englezi su izborili penal u 83. minutu i Liniker je odveo meč u produžetke. Utakmica je odlučena takođe golom sa bele tačke. Ovoga puta penal nad Linikerom napravio je golman Kameruna N'Kono i Gordi Albion je uz dosta sreće otišao u polufinale.

Engleska je prošla dalje, a hrabri Kamerun, koji je svojom igrom i borbenošću osvojio planetu, morao je da pakuje kofere.

Međutim, uprkos porazu, ceo svet je pričao o kamerunskom čudu. Lavovi su tada pokazali da afrički timovi imaju potencijal i da se mogu ravnopravno boriti sa najboljima, a slavni Rože Mila otvorio je vrata mnogim afričkim fudbalerima koji su kasnije zaigrali u Evropi.

Četiri godine 42-godišnji Mila zaigrao je i na Mundijalu u Sjedinjenim Američkim Državama, postao je najstariji fudbaler koji se ikada pojavio na Svetskom prvenstvu, ali nije uspeo da se upiše u strelce.

Mila je za reprezentaciju Kameruna odigrao 102 utakmice i postigao 28 golova. Na svetskim prvenstvima je odigrao 10 utakmica i pet puta zatresao mrežu.

Legendarni Pele ga je uz blagoslov FIFA uvrstio na listu 100 najboljih fudbalera u istoriji fudbala, a Afrikanci su ga proglasili najboljim fudbalerom u 20. veku.

Rože Mila
foto: Profimedia

U Kamerunu je nacionalni heroj i fudbalska ikona.

PROMENIO PREZIME

Albert Rodžer Mu Miler rođen je 1952. godine u Juandeu. Prezime Miler promenio je u Mila jer zvuči više afrički.

Karijeru je gradio u klubovima iz svoje domovine. Za Dualu je na 117 mečeva postigao 89 golova, dok je u klubu Tonere na 89 utakmica čak 69 puta zatresao mrežu.

U evropskom fudbalu nije ostavio zanačajniji trag, jer su u to vreme igrači iz Afrike dobijali šansu uglavnom sa klupe.

Igrao je za Valensijen, Monako, Bastiju, Sent Etjen, Monpelje, ali imao je prilično skroman učinak.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track