Najnovije vesti

SLAVNI ODBOJKAŠ OTKRIO DA JE POTOMAK KNEZA LAZARA HREBELJANOVIĆA: Vanja Grbić posetio manastir Ravanicu
Foto: Saša Pavlić

ČAST I OBAVEZA

SLAVNI ODBOJKAŠ OTKRIO DA JE POTOMAK KNEZA LAZARA HREBELJANOVIĆA: Vanja Grbić posetio manastir Ravanicu

Ostali sportovi

Slavni srpski odbojkaš Vladimir Vanja Grbić otkrio je pratiocima na društvenim mrežama da je potomak kneza Lazara Hrebeljanovića. 

"Manastir Ravanica gde večni počinak nalazi srpski knez Lazar Hrebeljanovic. Meni, njegovom potomku, svaki susret, je nova nada novi podstrek, nova obaveza", otkrio je Vanja Grbić na Instagramu.

Lazar Hrebeljanović, poznat u narodnoj tradiciji kao car Lazar ili knez Lazar, bio je srednjovekovni srpski knez, koji je posle Maričke bitke stvorio najveću i najmoćniju državu na teritoriji nekadašnjeg Srpskog carstva. Lazareva država sa prestonicom u Kruševcu, poznata u istoriografiji kao Moravska Srbija, obuhvatala je slivove reka Velike, Zapadne i Južne Morave.

Kult kneza Lazara kao hrišćanskog mučenika počeo je da se razvija nedugo po Kosovskoj bici. Lazareve mošti prenesene su u njegovu zadužbinu Ravanicu gde se, posle nekoliko prenosa, čuvaju i danas. Stvaranje kulta kneza Lazara pomogli su pripadnici porodice Lazarević, a prihvatila ga je i razvijala Srpska patrijaršija.

kurir.rs / kurir sport 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...