SIMO SALAPURA ZA KURIR: Sad i Evropa priča o Zrenjaninu
Foto: Grad Zrenjanin

intervju

SIMO SALAPURA ZA KURIR: Sad i Evropa priča o Zrenjaninu

Ostali sportovi -

Vest da je Zrenjanin od strane Evropske asocijacije gradova, proglašen za Evropski grad sporta 2021. sjajno je odjeknula u javnosti.

Na čelu tima koji je podneo kandidaturu i više od šest meseci bio aktivan oko dostavljanja svih uslova, bio je Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika Zrernjanina, koji o ovome priča za Kurir.

- Duga i bogata sportska istorija i tradicija, kao i permanentno i progresivno ulaganje u sport i sportsku infrastrukturu u našem gradu, vođenje lokalne sportske politike koja obuhvata širok dijapazon sportskih aktivnosti i sve starosne strukture, kao i planirane projekte u narednom periodu, bili su presudni kriterijumi za dobijanje ove titule. Ovo je i formalna potvrda našeg nezvaničnog zvanja koji imamo decenijama unazad „Zrenjanin – grad sporta“. Priznanje pripada svim našim sportistima, sportskim radnicima, šampionima, sportskim organizacijama koje su svojim radom utkali sebe u ovo zvanje. Veoma sam zahvalan, istovremeno i ponosan, na naše olimpijce koji su pružili podršku našoj kandidaturi: Branislavu Simiću, Miloradu Stanulovu, Momiru Rniću, braći Grbić, Žarku Čabarkapi, Jovani Brakočević, Ivani Španović, Miroslavi Najdanovski, Slobodanu Nikiću. Veliku podršku dobili smo i od Pokrajinskog sekretara Vladimira Bateza i Predsednika Sportskog Saveza Vojvodine Slobodana Boškana. A ovih dana stižu čestitke i podrška od Sportskog Saveza Srbije, pa Sportskog saveza Beograda kao i mnogih nacionalnih saveza i klubova. I ministar omladine i sporta Udovičić, nam je javno čestita.

Koliko je ova nagrada važna za vaš prelepi grad u srcu Banata, ali i za Srbiju.

- O benefitima ćemo tek pričati. Ovo otvara jednu novu sportsku stranicu našeg grada koja pre svega nas treba da podstakne na jedno sasvim drugačije viđenje i funkcionisanje sistema sporta. Kad to kažem mislim na eventualne integracije u okviru iste grane sporta, gajenje kulture sećanja na našu slavnu sportsku istoriju, promovisanje sportskih talenata, proaktivniji monitoring nad stručnim radom i celokupnim vođenjem sportskih organizacija, posmatranje sporta kroz prizmu zdravlja i zdravih stilova življenja, dugogodišnje planiranje vrhunskih sportskih dometa, segment celoživotnog vežbanja, jer negde sam pročitao sjajnu poruku: Fizička aktivnost je najbolja polisa životnog osiguranja i investicija na najvećom kamatom. Takođe priznanje je važno i za Srbiju, jer se i na ovaj način čuje za našu državu.

U poslednjih nekoliko godina puno je uloženo u renoviranje dvorana. Sportisti zaista imaju odlične uslove, za sticanje vrhunskih rezultata.

- Za unapređenje uslova za bavljenje sportom, tj izgradnju sportske infrastrukture svakako su najbitniji izvori finansiranja. Ako saberemo sve izvore finansiranja u prethodna dva olimpijska ciklusa, (a izvori finansiranja bili su iz fondova prekogranične saradnje, MOS, Uprave za kapitalna ulaganja, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, NIS-a, grada) u zrenjaninsku sportsku infrastrukturu uloženo je oko 6 miliona evra. Ishod tako uloženog novca su brojni sportski objekti: renovirana hala Medison, prva fazа rekonstrukcije gradskog stadiona, 4 izgrađene i završene fiskulturne sale u naseljenim mestima, sala za borilačke sportove u Kleku, stadion u Melencima, teniski i košarkaški tereni, objekat za talentovane sportiste na stadionu FK Radnički, renoviranje doma Borilačkih sportova, ulaganja u sredstva i opremu u Kristalnoj dvorani, kao i ulaganja u školske fiskulturne sale.

foto: Grad Zrenjanin

Vaš grad ima odličnu saradnju sa Nacionalnim granskim savezima. - Tako je. Dobro saradnja Grada sa Nacionalnim granskim savezima dovela je do toga da se u našem gradu organizuju velike sportske manifestacije koje itekako imaju uticaj na razvoj sporta, ali ne samo sporta, već i turizma. Samo prošle godine, udeo sportskih noćenja u ukupnom broju noćenja u našem gradu bio je preko 20%. Vredno je spomenuti da smo bili domaćini raznim reprezentacijama poput košarkaške, rukometne, futsal, rvačke... Bili smo organizatori i velikog broja nacionalnih prvenstava i međunarodnih takmičenja.

Pandemija korona virusa je poremetila ceo svet. Kriza donosi poteškoće i u finansiranju.

- Ako za primer uzmemo samo poređenje budžeta za sportske organizacije npr 2010. i 2019. godinu, to izgleda ovako: budžet za sport 2010. godine, tj sportske organizacije iznosio je 35 miliona a 2019. Iznosio je 118. miliona dinara. Dakle, skoro tri puta više! Nesumljivo kriza je donela poteškoće, takmičenja su prekinuta, izvori finansiranja od strane sponzora su umanjena ili skroz ukinuta. Iako je aktuelna situacija ostavila nepovratne posledice i za gradski budžet, ipak nećemo zaboraviti sport i sportske organizacije i učinićemo sve da sačuvamo sport od posledica pandemije kojih će sigurno biti, ali da probamo da budu što blaže – zaključio je Simo Salapura, nekada uspešni karatista i trener u ovom sportu, danas na usluzi građanima Zrenjanina, kao funkcioner zadužen za sport i omladinu.

Nada da će biti još takmičenja

Mnogo takmičenja je otkazano ili odloženo. Čini nam se da će virus popustiti uskoro. Ima li nade da će biti sporta u gradu na Begeju.

- Trenažni procesi traju ali u izmenjenim okvirima, gde nam je pre svega najvažnije poštovanje mere koje propisuje Vlada Srbije. Fudbalske lige počinju da se igraju. Postoji nada da čemo održati ne turnire Sportskih igara mladih Srbije, besplatne škole sporta, omladinske veslačke lige i još turniri u drugim sportovima – istakao je Simo, iskoristivši priliku i da se javno zahvali sportistima volonterima i volonterima Crvenog krsta, kao i svim drugim volonterima, koji su tokom Vandrednog stanja bili na usluzi gradskom Kriznom štabu. Kurir sport / G.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track